Днес Елизабет II (Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери

...
Днес Елизабет II (Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II празнува 93-ти рожден ден

Днес Елизабет II (Elizabeth II), цялостно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) - кралица и държавен глава на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия), чества своя рожден ден. Заедно с това тя е глава на Общността на нациите, висш шеф на Църквата на Англия, главнокомандващ английските въоръжени сили и лорд на Ман.

Общността на нациите (Commonwealth of Nations), наричана в предишното и Британска общественост , е интернационална организация, която включва 53 самостоятелни през днешния ден страни, които в миналото са били част от Британската империя (с изключение на Мозамбик и Руанда). Основната цел на Общността е да основава условия за развиване на икономическо съдействие сред членуващите страни, както и разпространяването на демокрацията и ефикасното ръководство.

Ман (Isle of Man, на манкс Ellan Vannin) е коронно притежание на Англия. Представлява остров в архипелага Британски острови, скътан в Ирландско море, сред Англия и Ирландия. Островът страна има характерен статус на политическа взаимозависимост от Британската корона и официално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз. На флага на острова е изобразен признакът "трискелион " (от гръцки - "трикрак "). Това е античен знак, показващ три бягащи крайници, излизащи от една точка. Трискелионът е обичаен знак на Сицилия, където е именуван trinacria, на остров Ман, именуван Tree Cassyn Vannin на локалния манкс, и на френската област Бретан, където се назовава Triskèle. Ингушетия „ част от Руската федерация “ също има трискелион на знамето си.

Символът "трискелион " е изобразяван през VI в. прочие Хр. върху монетите на тракийското племе дерони , които са първите сечени по нашите земи монети. Счита се, че признакът е употребен от античните елини, които по-късно откриват остров Сицилия. Обикаляйки Сицилия по море, античните гърци го оприличават на триъгълник и го посочват по този начин - trinacrios. По-късно трискелионът става знак на Сицилия и е детайл от флага на този остров. Доказателство за това, че трискалионът е прочут в Елада знак, е неговото обрисуване върху щит от 510 година пр.н.е.

Знакът участва и в славянски гербове, да вземем за пример, на гербовете на няколко полски благородници трискелионът се състои от рогове. На герба на белоруския град Жодино е изобразен трискалион, също от рогове, върху щита на Дева Мария.

Държавен глава на остров Ман е кралица Елизабет!!. Короната се съставлява на острова от лейтенант-губернатор. Въпреки че Ман не е част от Англия, връзките с външния свят и отбраната на острова са поети като обвързване от Обединеното кралство. Остров Ман не е част от Европейски Съюз, само че му е позволен свободен импорт на артикули в съюза.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 година. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 година се дами за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Двамата има четири деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

Елизабет II чества рождения си ден два пъти в годината - един път в деня, в който е родена - 21 април, и повторно - "официалния " си рожден ден през юни. Тази традиция стартира при Джордж II през 1748 година и води началото си от безконечния проблем с времето във Англия. Джордж бил роден през ноември, само че решил, че времето ще е прекомерно студено за провеждането на годишния церемониал за рождения му ден по това време на годината и преместил честванията в деня на годишния пролетен боен церемониал, на който полковете показвали знамената си.

Тази традиция продължава и до през днешния ден. Всички английски суверени могат да имат "официален " рожден ден и защото същинският рожден ден на кралицата е на 21 април, тя запазила традицията да чества през юни. По време на Парада за рождения ден на Кралицата, предаван онлайн от Военновъздушни сили, Елизабет II прави обзор на войската от Household Division.

В началото на царуването й формалният рожден ден на Елизабет II беше в четвъртък, само че по-късно беше изменен за събота през юни, тъй че повече хора да могат да му се насладят.

Елизабет II ръководи Обединеното кралство от 1952 година, когато умира татко й.

След двете международни войни, които пламнаха в Европа, монархията като институция съвсем изчезва на Стария континент. Днес са останали 10 монархии, без значително значение за ръководството на страните си, като седем от тях са в роднински връзки с кралица Елизабет.

Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общественост, защото това е "изгодна и цивилизована трансформация ". Неделимостта на короната е изоставена през 1953 година и купата „ глава на общността “ е прибавена към многочислените трофеи на кралицата.

Пътуванията на кралица Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлина и възторг при всяко свое посещаване отвън кралството.

Елизабет съумява да държи обществеността на разстояние от персоналния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, с цел да ги избави от медиите, които наблюдават всяка стъпка на членовете на кралското семейство. Кралица Елизабет има мощно развито възприятие за дълг и грижливост и продължава да управлява и през днешния ден ловко и дейно кралските каузи. Нейните знания по отношение на международната конюнктура са толкоз огромни, че Уинстън Чърчил декларира при отдръпването си: "Аз безспорно ще поучавам моя правоприемник да си приготвя домашното усърдно преди визита при кралицата ". Чърчил е бил министър и министър председател при четирима английски монарси и е бил впечатлен и очарован от знанията и остроумието на Елизабет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР