Днес екоминистерството публикува проекти за заповеди с конкретни режими за

...
Днес екоминистерството публикува проекти за заповеди с конкретни режими за
Коментари Харесай

Екоминистерството обяви 10 от закъснелите над 200 заповеди за зони за местообитания

Днес екоминистерството разгласява планове за заповеди с съответни режими за запазване на няколко предпазени зони от " Натура 2000 ", всяка от които опазва разнообразни типове местообитания. До 19 април е срокът, в който жители могат да изричат мнение и рекомендации за предлаганите ограничения за запазване на зоните " Трите братя ", " Чокльово тресавище ", Градинска гора ", " Гора Шишманци ", " Долни Коритен ", " Остров Чайка ", " Гора Тополчане ", " Гора Блатец ", " Билерниците " и " Изворо ".

По силата на участието си в Европейския съюз страната трябваше да разгласи ограничения за отбрана за всички 234 зони за местообитанията от " Натура 2000 " на своята територия до 2016 година (повече виж тук). Заради забавянето тези предпазени обекти действително съществуват единствено " на хартия " и не опазват другите типове редки за Европа местообитания в тях - гори, влажни зони, ливади, степи, дюни и други. Въпросът за изчезналите заповеди и отбрана за " Натура 2000 " в България се разисква на равнище Европейски парламент след въпрос от българския народен представител Радан Кънев.

Тревожни са констатациите и на националния одитен отчет на Сметната палата, която през декември 2019 година откри неизпълнения на отговорностите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за " Натура 2000 ". Институцията регистрира, че към 31 юли 2019 година за 211 предпазени зони са закъснели оттатък периода заповедите от екоминистерството за установяване на специфични предпазени или консервационни зони по директивите и че това " води до липса избрани режими за запазване на предпазените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури ".

Заради неналичието на тези заповеди през януари 2018г. стартира наказателна процедура против България за несъблюдение на екологичното законодателство на съюза. В писмото на еврокомисията за оповестяване на процедурата от 24 януари 2019 година се показва, че България освен не е оповестила заповеди за част от зоните, само че и " регулярно и непрестанно е пропущала да дефинира характерни за зоната подробни цели и ограничения за запазване на която и да било от тях ".

За да бъдат подобаващи и ефикасни предлаганите в този момент ограничения за 10 от закъснелите заповеди, е значимо жители и специалисти да дадат своите рекомендации в публичната консултация. Десетте зони за местообитанията, които подлежат на разискване до 19 април, би трябвало да пазят гори, влажни зони и акватория на Дунав, както и редките типове, които ги населяват.

Пълният текст на всяка една от проектозаповедите, както и съпътстващата ги информация, могат да бъдат изтеглени отсам. Освен това те са разполагаем в административните здания на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РОИСВ) в Благоевград, Перник, Бургас, Монтана, Враца, Стара Загора, Пловдив и Русе.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (207)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР