Днес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица

...
Днес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица
Коментари Харесай

Днес е Велики вторник

Днес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица или Седмицата на страданията, която е последната от живота на Исус Христос.

Велики вторник е ден за поуки, нравствени директиви и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица.

Според църковния канон денят е предназначен за примирение и наставление. Църквата напомня словата на Исус Христос, който откакто предходния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени директиви, споделя притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за гениите. Христос прави и пророчества за ориста на град Йерусалим.

В притчата за десетте девици се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост " се произнася "елеос ".

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ и доста пъти се повтаря: "да бъде милостта Му безконечна, алилуя! "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР