Днес е Световният ден на околната среда. За 2020 година

...
Днес е Световният ден на околната среда. За 2020 година
Коментари Харесай

Какво се случва с Натура 2000 в България?

Днес е Световният ден на околната среда. За 2020 година тематиката е Биоразнообразието – самобитен апел за дейности, битка с ускоряващата се загуба на типове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това по какъв начин всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и по какъв начин ние можем да действаме в името на природата.

Посланието за Световния ден на околната среда тази година е, че природата ни „ изпраща известие “ и ни демонстрира, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем записка, да преосмислим връзката си с природата. На този 5 юни е „ Време за природа “ - Time for Nature.

През март Министерски съвет внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на закона за биологичното многообразие (1), създаден от Министерство на околната среда и водите. Негова съществена задача е да вкара така наречен „ нов метод за Натура 2000 “, който регламентира Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) да станат органи за ръководство на предпазените зони, Документ за задачите на Натура 2000 “, създаване на „ териториални проекти за ръководство “ на равнище зони в една Регионална инспекция за опазване на околната среда вместо до момента регламентираните проекти за ръководство на равнище предпазена зона; основаване на Национален съвещателен съвет за мрежата Натура 2000, както и районни такива.

Какви са проблемите на законопроекта съгласно неправителствената коалиция За да остане природа в България

Мотивите към законопроекта демонстрират за следващ път неразбирането на директивите от страна на Министерство на околната среда и водите, което е посочено в мнения на организации от Коалицията.

- Административният метод заменя напълно екологичния – препоръчаните териториални проекти за ръководство обгръщат всички предпазени зони и елементи от тях, които попадат на територията на една Регионална инспекция за опазване на околната среда. Това значи, че предпазени зони, чиито територии попадат допълнително от една Регионална инспекция за опазване на околната среда ще се ръководят с повече от един проект. Най-драстичният образец е предпазена зона „ Централен Балкан “, чието ръководство ще се дефинира от пет разнообразни териториални проекта, защото попада на територията на пет Регионална инспекция за опазване на околната среда.

- Неефективност на потребление не опита у нас за ръководство на екологичната мрежа. Страната ни е с огромно биоразнообразие, надлежно с огромна Натура 2000 мрежа, само че с дребни финансови благоприятни условия. За това е нужно построеният към този момент потенциал в лицето на дирекциите на националните и естествените паркове да се употребява оптимално. Териториите на националните и естествени паркове в по-голямата си част съответстват със предпазени зони, надлежно парковите дирекции е разумно да са техни ръководещи органи. Нищо сходно няма в законопроекта, в противен случай - има повтаряне на ръководещи органи – дирекциите на парковете ще ръководят парка, а Регионална инспекция за опазване на околната среда предпазената зона, като става дума за една и съща територия. Прахосничество, което не си разрешават даже и най-богатите страни.

- Премахване на самостоятелната просвета от ръководството на зоните. Директивата за естествените местообитания регламентираща Натура 2000, изисква основаването на мрежата да се основава напълно на научни данни и ограниченията за природозащита да се дефинират от екологичните условия на типовете и местообитанията в мрежата. Към момента Националният съвет по биоразнообразие е консултативният орган към Министерство на околната среда и водите, който се произнася за оповестяването на предпазени зони и приемането на проекти за ръководство. В него влизат представители на администрацията на Министерство на околната среда и водите и представители на научни и университетски институции с експертиза в региона на биоразнообразието. Има и двама представители на природозащитните организации, за които също се изисква доказване на такава експертиза с научни изявления. Законопроектът за изменение и допълнение на Закон за биологичното разнообразие планува функционалности свързани с Натура 2000 напълно да се трансферират на нов съвещателен орган - „ Национален съвещателен съвет за мрежата Натура 2000 “. В него се планува да се включат:
„ централни органи на изпълнителната власт, които имат отношение към ръководство на територии и акватории в Натура 2000, Националното съдружие на общините в Република България, регионалните шефове, районните инспекции по околната среда и водите, национално показани браншови, синдикални, работодателски и други секторни организации, национално показани организации на притежатели или ползватели на земи или запаси в Натура 2000, неправителствени организации, научни организации “

Прави усещане, че научните организации са упоменати последни. Преобладават организации, които нямат експертиза в региона на биоразнообразието. Въпреки това обаче от тях ще се чакат мнения по „ стратегически документи по ръководство на мрежата Натура 2000, както и стратегически документи, свързани с видовете естествени местообитания и типовете, предмет на запазване в предпазените зони “. Как тъкмо даваш мнения за типове и местообитания, за които нямаш и най-малка визия, не е обяснено в претекстовете на законопроекта.

- Изкривяване на дилемите на проектите за ръководство. Ако проектите за ръководство ще регистрират икономическите и други ползи, то с такива текстове в закона, трайно ще се предопредели техния темперамент, като някакви проекти, които не дават отговор на условията на чл.6.1, надлежно ще подлежат на процедурите по оценка за съгласуемост по чл.31 от Закон за биологичното разнообразие. Това значи, че ще желаеме пари от Европейски Съюз с цел да приемем частични консервационни ограничения и ограничения, които могат да увредят зоните от което следва да се оцени техния негативен резултат в процедури по оценка за съгласуемост.

Какви са действителните движещи сили зад законопроекта

В мнението на министерството се твърди, че законопроектът цели да отговори на наказателна процедура на европейската комисия за неналичието на оповестяване на предпазените зони и за липса на консервационни ограничения по чл.6.1. на директивата за местообитанията. Самите публични документи по тази процедура, които си разменя комисията и министерството не са налични, за нея съдим по формалното прес-съобщение за процедурата (3), и от информацията дадена в самото мнение. От него излиза наяве, че приемането на законопроекта е незабавно, с цел да можем да приемем консервационни ограничения и да прекратим процедурата.

Обявяването на предпазени зони е регламентирано от чл.12 на в този момент настоящия закон. Срокът за това беше шест години от приемането на листата със предпазени зони от Европейска комисия, което за множеството зони се случи през 2008 година, т.е. срокът е изминал преди шест години. Ако погледнем обратно министерството е разполагало с общо 12 години (шест регламентирани + шест забавяне) и два финансови интервала с по 200 млн лева за ос Натура 2000 и биоразнообразие и все пак не е оповестило зоните. Сега ни споделят, че като се заложи в закона „ Документ за задачите на Натура 2000 “ и той вълшебен ще позволи проблемите. Въпросният документ съгласно законопроекта би трябвало да дефинира задачите „ на биогеографско равнище, на равнище мрежа и на зоново равнище “. В законопроекта липсва каквато и да било процедура по създаването му.

2020 година е последната година, в която могат да се подписват контракти по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “. По нея сега има заложени над 13 млн лева, които могат да бъдат усвоени единствено и само в случай че се промени Закон за биологичното разнообразие и се основат органи за ръководство (4).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР