Днес е светъл празник. Първата неделя след Великден се нарича

...
Днес е светъл празник. Първата неделя след Великден се нарича
Коментари Харесай

Томина неделя е

Днес е ярък празник. Първата неделя след Великден се назовава Томина неделя.

През Томина седмица възкръсналият Иисус Христос почнал да се появява пред учениците му, написа БЛИЦ. Когато се понесла мълвата, че тялото на Спасителя го няма в пещерата и той е възкръснал, само деятел Тома не повярвал в нея.

Освен това на Томина неделя се боядисват още веднъж яйца, които се раздават за душите на починалите. Вярва се, че по този метод околните им ги защищават от превъплъщаване.

Първият понеделник след Томина неделя се назовава „ Софинден”, „ Сувия”, „ Сувинден”.

Почита се сушата. Според националните показа денят е „ хаталия” – неприятен ден. Затова се съблюдават някои забрани. Жените не перат и не сушат облеклата. Не се копае и не се сее, „ с цел да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, „ с цел да не се вдига” млякото на говедата и да не стават рани.

На Софинден се извършва остарял бит за предотвратяване на хора и добитък от заболяването „ топалък” (да не окуцяват). Преди изгрева на слънцето дамите връзват на един прът на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и назовават: „ Тука да остане топалъка!”; „ Кол да куца, кон да не куца, прът да куца, вол да не куца, прът да куца, чиляк да не куца”.

Имен ден честват: Тома, Томислав и Томислава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР