Днес е петък 13-и, наричан още черен петък, първото такова

...
Днес е петък 13-и, наричан още черен петък, първото такова
Коментари Харесай

Петък 13-и е


Днес е петък 13-и, именуван още " черен петък ", първото такова съвпадане за тази година. През юли още един петък ще бъде 13-та дата. От незапомнени времена до момента това съвпадане продължава да провокира у доста хора неразбираемото чувство на примитивен боязън, напомня БГНЕС.

Произход

Изследователи към момента търсят корените на суеверията за " черния петък ". Съществуват няколко хипотези: На тайната вечеря участват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до през днешния ден у доста нации съществува поверието 13 души да не сядат дружно на маса. Предателят Юда идва финален, тринайсети. Други напомнят, че Спасителят е разпънат точно в петък.

Суеверието евентуално има връзка и с лунно-слънчевия календар, който би трябвало да има по 13 месеца в някои години, до момента в който Григорианският и лунният ислямски календар постоянно имат по 12 месеца в годината. Според други неприятната си популярност цифрата 13 дължи на античен скандинавски мит. 12 богове чествали във Валхала, домът на господ Один. Пакостливият господ на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненството като 13-и посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. Земята потънала в мрак и печал.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват задържани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в разкол, содомия и всевъзможни други закононарушения. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите.

В античен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият демон.

Според нумеролозите цифрата 13 " страда " поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на гибелта.

Интересни обстоятелства

Страхът от цифрата 13 е мощен и през днешния ден. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо.

На 13 април 1970 година детонация на кислороден контейнер обърква проектите на галактическия транспортен съд Аполо 13 за кацане на Луната. Той е изстрелян от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята.

Любителите на цифрите ясно съзират черна поличба — сумата от цифрите в датата на политане на ракетата, изписана по метода, общопризнат в Съединени американски щати (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

На 13-ти февруари 2009 година в Съединени американски щати банкрутираха следващите четири банки, с което общият брой на обявилите фалит от началото на годината финансови институции оттатък океана доближи 13.

Неслучайно на тази дата мнозина са по този начин парализирани от боязън, че даже не стават от леглото. Други отхвърлят да летят със аероплан, да пътуват изобщо, трети отсрочват покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $, защото доста хора просто не отиват на работа.

Експертно мнение Доналд Доси, създател на Центъра за ръководство на напрежението и Института по уплахите в Ашвил, Северна Каролина, споделя, че страхът от петък, 13-и изтезава сред 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена паника до тотална суматоха. Психолози са открили, че хората, които се смятат за нещастни, е по-вероятно да имат вяра в суеверия, свързани с неприятния шанс. Една четвърт от интервюирани свързват цифрата 13 с неприятния шанс. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР