Днес е официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка

...
Днес е официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация

Днес е формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Президентът Румен Радев ще бъде хазаин на церемонията от 11.00 часа в зала 3 на Националния замък на културата.

За събитието у нас дойдоха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района.

Интерконекторът обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за полутечен газ край Александруполис.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР