Днес дадоха старт на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя беше

...
Днес дадоха старт на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя беше
Коментари Харесай

Дадоха официален старт на интерконектора Гърция-България

Днес дадоха старт на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя беше въведена в употреба с публична гала в НДК, на която участваха доста европейски водачи. Домакин на събитието бе президентът Румен Радев.

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района. Връзката обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще - и от терминала за полутечен газ край Александруполис.

В церемонията в София участваха ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която още нощес дойде у нас, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на публично посещаване в България, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, министър председателите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният министър председател Гълъб Донев, изпълнителните шефове на плановата компания " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Сред гостите в зала 3 на НДК бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002 - 2013 г.), министри от служебното държавно управление, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати.

Снимки от събитието

 Снимка: БТА

От 7 часа тази заран България получава цялостните количества азерски газ по интерконектора с Гърция .

Това разгласи Деница Златева - изпълнителен шеф на " Булгаргаз " в специфичното студио на Българска национална телевизия, отдадено на формалното въвеждане в употреба на газовата връзка с Гърция.



След стартирането на интерконектора препоръчаната цена на природния газ за октомври е 233.49 лева, или с близо 34 лева по-ниска от септемврийската. Цената на синьото гориво за октомври следва да бъде одобрена на съвещание на КЕВР през днешния ден. Договореното на ден количество, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

" Това събитие е в действителност голямо по значителност и за България и за прилежащите ни страни и за Европейски Съюз. Ние диверсифицираме както маршрутите, по този начин и източниците на доставка. Това събитие има и забележим и действителен резултат върху българските консуматори, дава и глътка въздух във връзка с конкурентните цени, диверсифицирането на доставките. Най-важното за нас като сдружение е, че тази заран от 7 часа по интерконектора потече цялото количество азерски газ на контрактуваната цена ", сподели Деница Златева.

 Снимка: БТА

Междусистемната газова връзка Гърция-България e оповестена от Европейска комисия за план от общ интерес на Европейския съюз, напомня Българска телеграфна агенция. Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейска комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е три милиарда куб. м годишно, а оптималният - до 5,5 милиарда куб. м годишно на идващ стадий. Страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на един милиарда куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция - България се осъществя от смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, записано в България през 2011 година, с акционери " Български енергиен холдинг " ЕАД - 50 на 100, и " Ай Джи Ай Посейдон " (IGI Poseidon) - 50 на 100. Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания " Депа " (DEPA International Projects) с дял 50 % и италианската енергийна група Edison S.p.A, също с 50 %.

 Снимка: БТА

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за употреба, както и еквивалентното позволение за употреба и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че оборудването е годно за въвеждане в употреба и разрешават комерсиалната му активност да стартира от 1 октомври 2022 година

 Снимка: БТА

В рамките на деня президентът Румен Радев ще организира и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията. Президентът ще беседва с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, премиера на на Румъния Николае Чука, гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Ще се състои и тристранна среща на президента Радев, ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и президента Стево Пендаровски.

 Снимка: БТА

Въвеждат се промени в организацията на придвижването в София за церемонията в НДК по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

До 14:00 часа през днешния ден се не разрешава престоят и паркирането на пътни транспортни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. " Баба Неделя ", на ул. " Баба Неделя ", на ул. " Д-р Христо Стамболски ", на бул. " Витоша " сред бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Ген. М. Д. Скобелев ".

От 08:00 до 14:00 часа се не разрешава влизането на пътни транспортни средства по ул. " Баба Неделя " и по ул. " Д-р Христо Стамболски ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР