Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56

...
Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56
Коментари Харесай

12 април

Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

На 12 април 1961 година в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излетява галактическият транспортен съд " Восток " с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът прави една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, пристигнали да го видят.

Авиацията (от лат. avis - птица) е доктрина и процедура на полета на летателен уред в атмосферата, а също вкупом наименование на свързани с тях типове активност. Космонавтиката (от древногръцки κόσμος: - Вселена и ναυτική: - мореплаване) е процесът по проучване на галактическото пространство благодарение на автоматизирани и пилотирани галактически апарати.
Значителен принос в теорията и практиката на полета внася немският академик Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 година той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 година се прави първият сполучлив полет на аероплан от американските механици Братя Райт с мотор с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът " космонавтика " е въведен от Г. Е. Лангемак. Началото на практическото асимилиране на космоса е сложено на 4 октомври 1957 година със старта на първия неестествен сателит на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият стадий в преодоляването на космоса идва единствено месец по-късно - на 4 ноември с.г. със " Спутник - 2 " във Вселената е изпратено първото живо създание - кучето Лайка. Неговата орис е била предопределена, защото не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

На 19 юли 1960 година в Космоса е изведен руския транспортен съд " Спутник 5 " с кучетата Белка и Стрелка. Целта на опита е да се ревизира успеваемостта на системата за сигурност на живота в Космоса и проучване на въздействието на галактическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се наред на Земята.
Върховият миг в усвояването на Космоса настава на 12 април 1961 година, когато във Вселената е изпратен първият човек, руският космонавт Юрий Гагарин и по-късно този ден е разгласен за Международен ден на космонавтиката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР