Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението

...
Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението
Коментари Харесай

Честваме 143 години от Освобождението, президентът ще отдаде почит на връх Шипка

Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението ще бъде маркирана с редица прояви в цялата страна.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде респект пред паметта на българските опълченци и съветските воини, починали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще взе участие в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествената гала там беше анулирана от домакина - Община Габрово, поради заплахата от разпространяване на ковид. Въпреки това се чака българи от разнообразни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В София ще се състои гала по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния боец, в която ще вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. В 12 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред президентството.

Тържеството за повдигане на националното знаме стартира в 11 часа пред паметника на Незнайния войник.

Вечерта на площад „ Народно заседание " ще има тържествената заря-проверка. В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Командващ на тържествената заря - инспекция ще бъде бригаден военачалник Станимир Христов - шеф на дирекция „ Операции и подготовка " в Щаба на защитата. В тържествата във връзка Националния празник на Република България в цялата страна ще вземат участие представителни военни елементи от Въоръжените сили.

Заради деянията на връх Шипка са наложени промени в придвижването. До 17 часа през днешния ден е лимитирано прекосяването през Шипченския проход. Забраната не важи за проведения междуградски автобусен превоз по одобрен маршрут. За посетители на тържествата на Трети март придвижването е проведено по следния метод: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно придвижване на коли от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно придвижване на коли от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР