Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението

...
Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението
Коментари Харесай

Google чества 143 години от Освобождението

Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението ще бъде маркирана с редица прояви в цялата страна. Кулминацията ще е тържествената заря - инспекция тази вечер на площад " Народно заседание " в София.

Гугъл също означи 3-ти март.

Тържествената гала на връх Шипка беше анулирана от домакина - Община Габрово, поради заплахата от разпространяване на ковид.

Трети март е най-големият народен празник на България - Освобождението на страната ни от османско господство. Датата поставя начало на Третата българска страна през 1878 година след сключване на кротичък контракт сред Русия и Османската империя, с което се поставя краят на Руско-турската война от 1877- 1878 година

Санстефанският кротичък контракт е подписан на 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой), покрай Истанбул, сред Русия и нейните съдружници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. Договор беше потписан от съветска страна от граф Николай Павливич Игнатиев, съветски военачалник, политик и посланик, и един от основателите на Санстефански мир.

От този ден се вършат първите стъпки към одобряването на България за суверенна страна. Тя има редица права да желае признание и от други страни отвън подписалите Санстефанския кротичък контракт, както и правото на интернационалните търговски отношения; да подписва финансови и административно-правни контракти със единодушието и утвърждението на сюзерена Турция, както и да има лична армия и полиция.

За първи път Трети март се празнува през 1880 година - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът стартира да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като народен празник денят е маркиран през 1978 година във връзка на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става формален празник, а през 1990 година, когато в България започнаха измененията, с решение на Великото национално заседание, датата бе оповестена за народен празник на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР