Днес Боно Вокс, фронтменът на ирландската рок група U2, празнува

...
Днес Боно Вокс, фронтменът на ирландската рок група U2, празнува
Коментари Харесай

Edna музикална легенда на 62: честит рожден ден, Боно!

Днес Боно Вокс, фронтменът на ирландската рок група U2, чества своя 62-ри рожден ден!

Роден в Дъблин, Ирландия на 10 май 1960 година Пол е второто дете на Боби и Айрис Хюсън. Баща му е католик, а майка му – протестантка. Отгледан е със мощна религиозна религия като член на Ирландската черква.



Описван от Боби като „ прекомерно дразнещо дете “, Пол още от дребен си печели името на разсеяно и свадливо дете, заради което и приятелите и фамилията му лепват прякора „ Антихристът “ . А в действителност по това време Пол е бил просто един от тези въодушевени, само че непрактични и демонски любопитни младежи, които виждат света през розови очила, а по-късно отново питат какво са видели.

На 15-годишна възраст Пол претърпява огромна двойна загуба, когато майка му умира по време на погребението на татко ѝ. Малко след този тежък миг в живота му Пол се увлича по музиката и по свиренето на китара. Ентусиазира го музиката на групи като T.Rex, Thin Lizzy, The Ramones и Television.

В гимназията за първи път Пол се снабдява с прякора си „ Боно Вокс от О’конъл Стрийт “, който негов другар от учебно заведение му дава. Той пък го вижда в магазин за слухови апарати на улица „ О`Конъл “ в ирландската столица, марката е Bona Vox, което в превод от латински значи „ добър глас “. „ Bono Vox “ обаче безусловно значи „ гласът към положителния човек “.

През 1976 година Пол дава отговор на публикация, пусната от Лари Мълън Джуниър, за съставяне на група. Същата публикация виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуща групата) и Адам Клейтън. Четиримата събират група, която назовават Feedback, след това сменят името на The Hype и най-после се стопират дефинитивно на U2. Първоначално Боно пее, свири на китара и написа текстовете. Но откакто Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно стартира да се занимава единствено с вокалите, макар че постоянно свири на акустична китара и хармоника.



Боно се дами за учебната си обич – Алисън „ Али “ Стюърт, на 21 август 1982 година Певецът на няколко пъти загатва в изявление, че работата му по U2 и връзката му с Алисън са почнали едновременно. Двамата с Али имат четири деца — Джордан (1989 г.), Мемфис Ийв (1991 г.), Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю (1999 г.) и Джон Ейбрахъм (2001 г.).

През 1992 година, дружно с китариста на U2 Дейв, Боно купува 2-звездния дъблински хотел Кларънс с тогавашните му 70 стаи и го трансформира в 4-звезден хотел с 49 стаи, който бързо набира известност като един от най-стилните и първокласни хотели в града.

През 1984 година Боно става представител на „ Нетейд “ — организация с идеална цел, учаща младите по какъв начин да се борят с бедността. От 1999 година насам взе участие също и в множеството стратегии за унищожаване на задълженията на Третия свят, както и по отношение на проблемите в Африка, привличайки на своя страна доста холивудски звезди и шоумени.

През май 2002 година Боно пътува дружно с американския министър на финансите Пол Онийл на четиридневна обиколка в Африка. Същата година Боно основава организация на име „ DATA “ (Debt, AIDS, Trade in Africa), която се занимава точно с тези проблеми. Целта на организацията е да концентрира вниманието на обществеността върху двата най-големи казуса по отношение на Африка — СПИН-ът и контрабандата, спираща естественото икономическо развиване.
 Най-страхотните цитати на Боно  Най-страхотните цитати на Боно  Най-страхотните цитати на Боно  Най-страхотните цитати на Боно
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР