Днес Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей. Училището започва

...
Днес Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей. Училището започва
Коментари Харесай

Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей

Днес Българското учебно заведение в Будапеща отбелязва 100-годишен празник.

Училището стартира занятия на 25-и февруари 1918 година. То е плод на концепциите на българските градинари, преселили се при започване на предишния век, и с труда си построили положително отношение, престиж и почитание от унгарска страна, видни и до през днешния ден. Училището стартира с една класна стая, дребна черна дъска, карта на България и 18 възпитаници, и за 100 години занятията прекъсват единствено по време на обсадата на Будапеща през Втората международна война.

Днес в Българското учебно заведение за роден език учениците са 100, класовете от 1-ви до 12-ти, занятията са всеки ден от понеделник до събота в независима постройка в центъра на унгарската столица, учебниците са особено издадени и финансирани от унгарската страна, разяснява шефът Светла Кьосева:

То е част от унгарската просветителна система по смисъла на унгарския закон за образованието.

Българското учебно заведение в Будапеща е средище на българския дух, съгласно ръководителя на българското самоуправление Данчо Мусев:

Това е най-важната институция. За да има българско слово и общественост, най-важното е да се приказва български език и да имаме връзка с Майка България.

По мотив годишнината през днешния ден в учебното заведение ще се проведат изложения и конкурс и есе, като празненствата ще продължат и в други дни. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР