Днес българските зъболекари отбелязват своя професионален празник и почитат покровителя

...
Днес българските зъболекари отбелязват своя професионален празник и почитат покровителя
Коментари Харесай

Зъболекарите празнуват днес, ето кой е светецът им

Днес българските зъболекари означават своя професионален празник и почитат настойника си свещеномъченик Антипа. Той бил свещеник на Пергамската черква от края на първи век и умно и почтено бранел Христовата религия от набезите на езичниците от тогавашната римска власт.

Жителите на гр. Пергам били известни с нечестивото си държание и идолопоклоничеството си. Сред тези нечестиви люде живеел и благочестивият Антипа, който не бил зависим на хорските недостатъци и воля, а полагал всички старания търпеливо да им покаже правия път. Изпълнявал добросъвестно своите отговорности  като овчар и просветител и съветвал заблудените си съграждани да се извърнат към същинския Бог. Убедителните му проповеди и персоналният му благоверен живот привлекли доста езичници в лоното на Христовата черква. 

По същото това време император Домициан дал власт на регионалните шефове в цялата империя да подхващат грубо гонение против християните. Те, бидейки иделопоклонници,  хванали Антипа и го обвинили, че е отговорен за това, че боговете са отвърнали глава от града им и не го покровителстват.

Той  бил заточен на остров Патмос, където бил подложен на жестоки мъчения, тъй като отказал да съобщи Христовата религия. Като понасял умерено и с неотстъпчивост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните му сили отслабвали и той безшумно умрял. Християните благоговейно погребали тялото на светия страдалец. Мощите му били непокътнати, а Бог ги надарил с лечебна мощ. Частица от тях се съхранява в Рилския манастир.

Светецът покровителства специалността на зъболекарите, които съумяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, налична и съвременна дентална медицина.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР