Днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха

...
Днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха
Коментари Харесай

Еньовден в Асеновград: 180 малки булки обагриха града в бяло...

Днес Асеновград бе оцветен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо въодушевление. Ритуалът „ калиница “ е уникален, присъщ е единствено за Асеновград и се организира един път годишно – на Еньовден.



Тази година в обичая се включиха общо 180 девойки от разнообразни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 година до 9 година Празничният ден стартира със Света литургия за здраве и благополучие на дребните булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „ Свети Николай Чудотворец “.



Кметът на града лекар Христо Грудев стана част от празника на калиниците. Той участва на литургията в храма, след което всички дружно – дребните девойки и техните родители и другари потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан. Първата спирка бе параклисът „ Света Богородица - Въведение “ (Калиничката). Там момиченцата още веднъж бяха благословени и наречени за здраве и благополучие. После потеглиха назад по авансово избран маршрут, изпълнявайки обичайна и достоверна детска ария „ Вижте нашата каленичка какъв брой е красива “, под съпровода на военния духов оркестър.



Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести минаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и дарове, комплимент от община Асеновград.



В Градския парк ги посрещна заместник-кметът по филантропичните действия на града инженер Петър Петров. „ Честит празник на всички калиници и на празнуващите своя имен ден през днешния ден. Бих желал да изразя насладата си от това, че тази година пандемията от COVID-19 отстъпва към този момент и можем да отбележим Еньовден в относително спокойна конюнктура. Благодаря на всичките стотици дребни булки, които обагриха Асеновград в бяло и оживиха атмосферата с песни и детски шум. От свое име и от името на кмета на Асеновград лекар Христо Грудев насочвам благопожелание за здраве и доста сбъднати фантазии на всички калинички и техните фамилии. Скъпи деца, дано днешният ден резервира у вас паметен спомен и някой ден в празника да се включат даже и вашите деца, а вие с трогване да се връщате обратно във времето и да разказвате за този миг “, сподели пред присъстващите Петров.



Празничната стратегия завърши с осъществяване на детски песни.





Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР