Днес (4 май) се навършват 118 години от кончината на

...
Днес (4 май) се навършват 118 години от кончината на
Коментари Харесай

119 години от гибелта на Гоце Делчев

Днес (4 май) се навършват 118 години от кончината на българския бунтовник Гоце Делчев. На този ден той пада погубен след тежко стълкновение сред неговата чета и османска потеря.

Гоце Делчев е роден през 1872 година в гр. Кукуш, наследник на родолюбиви българи, трето от девет деца. Врича живота си за освобождението на българите от Македония и Одринско. Ръководител и идеолог на Вътрешната Македоноодринска революционна организация (ВМОРО). Наричан не без съображение " Апостолът на Македония, " поради своята безрезервност, почтеност, изострен разум и неустоима харизма. Убит на 4 май 1903 година в неравно стълкновение с турска потеря, уви, без да доживее подготвяното въстание.

На 4 февруари 1872 в Кукуш в фамилията на Никола и Султана Делчеви се ражда Гоце Делчев. Бъдещият бунтовник приключва българско униатско начално учебно заведение, а по-късно българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, където основава скришен революционен кръжок дружно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. През 1891 година постъпва във Военното учебно заведение в София, само че поради присъединяване му в социалистически кръжок е изключен единствено месец преди дипломирането му. В резултат той взема решение да се бори за свободата на Македония, като за построяването на революционна организация счита да употребява към този момент построената просветителна мрежа на Българската екзархия.

Като основен инспектор на четите Гоце Делчев подхваща няколко обиколки из Македония, Одринска Тракия и Родопите. През зимата на 1900 година той обитава известно време в Бургас. Там основава в двора на Минковия хан фабрика за бомби, чийто динамит е употребен и при Солунските атентати.

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг четата му попадна в обграждане в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 против 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът пропада. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада погубен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР