Днес 21 септември в зала „България ще се отпразнува музикалната

...
Днес 21 септември в зала „България ще се отпразнува музикалната
Коментари Харесай

Преди 170 г., някъде на Балканите се ражда оркестър

Днес 21 септември в зала „ България " ще се отпразнува музикалната годишнина от основаването на първия български оркестър. Музикалната годишнина ще се открие освен с музика на Оркестър „ Симфониета " - Шумен, а с галерия - „ 170 години оркестрово дело в България ".

Също по този начин във фестивалната музикална стратегия на Софийски музикални седмици ще се показа историческата музикална книга отдадена на „ Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до през днешния ден ".

Музикалната стратегия на вечерта ще продължи в 19.00 ч. с концерт на Оркестър „ Симфониета " - Шумен със солист Веско Стамболов - пиано и диригент Станислав Ушев. В програмата: Панчо Владигеров, Марин Големинов, Чайковски, Хенрик Гурецки.

„ Появата на оркестър с типичен музикални принадлежности в Шумен в средата на 19-и век е знамение, подбудено от извънредно стекли се условия. Осем години след основаването на Виенската филхармония някъде на Балканите се ражда оркестър. Да, дребен, към момента малоценен, само че роден в страна, където до тогава не са чували за виола, виолончело, контрабас, където цигулките ги мерят на кг, с цел да дефинират цената, а контрабасът е изработен от „ газени сандъци ". - проф. Пламен Джуров

Така стартира предговорът на проф. Пламен Джуров към книгата на Калина Василева „ Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до през днешния ден ". Историята на пораждане на това „ знамение " става още по-невероятна и вълшебна, щом се докоснем до безбройните архивни документи, събрани в актуалната галерия.

Проследявайки хронологично зараждането и развиването на първия български оркестър, зародил преди да сме имали страна, тук можем да забележим най-старата снимка, правена в България, нотните щимове, разкриващи един богат и настоящ за времето си европейски репертоар, първата школа по китара, историите на десетки персони, посветили своя живот и своето дело на любовта си към музиката и към своя роден град - от първия български диригент Добри Войников, през Велико Дюгмеджиев - създателя на първата оперетна дружба, Анастас Стоянов - първият клавирен възпитател и татко на Веселин и Андрей Стоянови, до Веселин Спиров, Панчо Владигеров и Иван Вульпе.

Изложбата е формирана от доктор Антония Панева - шеф на Държавен списък Шумен и доктор Калина Василева, диригент на Симфониета Шумен и създател на книгата „ Оркестровото дело в Шумен ". Посветена е на 170 годишнината от основаването на първия българския оркестър (1850 - 2020).

Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония. В конференцията участваха редица публицисти от културния сектор и сътрудници от НМА „ Проф. Панчо Владигеров ", Нов български университет, а също композитори и реализатори, на които сърдечно благодарим за оказаното внимание.

Програмата на фестивала може да намерите на на:
Билети на касата на Зала „ България ", както и посредством мрежата на: Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните сътрудници. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери на касите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР