Днес - 17 март по света се отбелязва денят на

...
Днес - 17 март по света се отбелязва денят на
Коментари Харесай

Днес е денят на Свети Патрик

Днес - 17 март по света се отбелязва денят на Св. Патрик – патрон на Ирландия.

Празнуват всички ирландци, където и по света да се намират, тъй като се счита за празник на ирландската душа.

И в Америка, и в Европа денят е доста уважаван и радостен. Тържествата по този мотив не престават една седмица – с концерти, ирландска музика, танци и празнични шествия.

За ранния живот на св. Патрик се знае малко, само че е известно, че е роден във Англия по време на римските нашествия, в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му - духовник в християнската черква. Когато е на 16 години, е похитен от ирландски нашественици и трансфорат в плебей в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, само че точното място не е известно.

В своята изповед той споделя, че Господ се е явил в съня му и му е споделил да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на транспортен съд, който да го върне назад във Англия. След завръщането си се причислява към църквата в Оксер в Галия и става духовник.

През 432 година той споделя, че още веднъж е извикан да се завърне в Ирландия, само че този път като свещеник, с цел да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор, св. Патрик е употребявал трилистна детелина, с цел да изясни Светата троица.

Първоначално цветът, който се е асоциирал със светеца, е бил синият, само че през вековете въздействието на зеления цвят е повишено. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век.

Тъй като св. Патрик е употребявал трилистната детелина, с цел да изясни Светата троица на езичните ирландци, носенето на детелини се е трансформирало във основен миг от празненствата.

Денят на Свети Патрик се отбелязва като държавен празник освен в Ирландия, само че и в Монсерат, канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Патрик се смята също за настойник и на Нигерия, където имало главно ирландски мисионери. Цяла Америка също чества поради ирландските си корени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР