Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

...
Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията
Коментари Харесай

Предизвикателство: 20 думи за 20 секунди за донорството

Днес, 10 октомври, означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи напомни Министерство на здравеопазването и добави, че у нас за трансплантация чакат 1145 жители.

Тази година в страната са осъществени четири донорски обстановки, след настъпила мозъчна гибел. Благородното решение на четири фамилии и професионализмът на българските лекари даде втори късмет за живот на нуждаещи се от трансплантация наши сънародници - бяха осъществени пет органни трансплантации.

Днешният ден е опция да почетем всички донори и да благодарим на техните фамилии и на медицинските експерти по донорство и трансплантация!

Заради пандемията от COVID-19 Съветът на Европа предлага вместо със събития да отбележим Деня посредством виртуални начинания, се споделя в известието на Министерство на здравеопазването.

Ето за какво Министерството на здравеопазването сътвори клип, който да насочи публичното внимание към тематиката за донорството и трансплантацията и да покаже за какво е значимо да бъдем солидарни.

Видеото насочва и " предизвикателство ":

" Да подкрепим донорството и трансплантацията с 20 думи за 20 секунди! "

Коронавирусът за известно време блокира нашата работа. До средата на май нямаше трансплантации. Това докара до спад в броя на донорите, сподели по Нова телевизия проф. доктор Никола Владов - завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Това беше компликация, която в допълнение демотивира координаторите, добави проф. Владов.

Всички лекари би трябвало да устоят на натиска от COVID-19. Ако би трябвало, всички ще се включим в тази битка. Ние, хирурзите, сме малко по-встрани. Макар, че и при нас може да се случи пациентите да имат ковид. Трябва да си оказваме помощ взаимно, означи проф. доктор Никола Владов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР