Днес, 07.08.2022, в София се проведе Дискусия за актуалната обществено-политическа

...
Днес, 07.08.2022, в София се проведе Дискусия за актуалната обществено-политическа
Коментари Харесай

Лява платформа Прогрес беше представена в София

Днес, 07.08.2022, в София се организира Дискусия за настоящата обществено-политическа обстановка в България и дилемите пред модерната и обединена левица. Дискусията, предизвикана от действителната вероятност две трети от българските жители да бъдат изхвърлени зад борда на политическото представителството в страната вследствие на безпринципни обединения и все по-десни стопански и социокултурни политики бе проведена от Лява платформа „ Прогрес “.

По време на полемиката Лява платформа „ Прогрес “:

- показа своя темперамент и бъдещи проекти, разпростряли се оттатък предизборната борба и тясната електорална политика.

- прикани за общи дейности на левите гласоподаватели, служащи, пенсионери, интелектуалци и политици за блестящо ляво посланичество в политическия живот;

- изиска от кандидатите за властта в ляво да заемат ясни позиции и формулират леви послания и политики: същински обществена, солидарна, обективна и демократична опция за бъдещето на България;

Участници в полемиката, в лицето на члена на Националния съвет на Българска социалистическа партия Ани Пиринска изрекоха паниката, че е мъчно да си ляв в социалистическа партия завила надясно. Това постанова нуждата повече социалисти да си напомнят, освен че пътят на Социалистическа партия е наляво, само че и да повярват, че има действителна опция, която прави това допустимо. „ Левите би трябвало да сме солидарни един с различен “ съобщи Ани Пиринска.

В поддръжка на това водачът на партия „ Изправи се България “ Мая Манолова упрекна Българска социалистическа партия, че е абдикирала от обещанията си и препотвърди позицията на партията си да се концентрира върху съответни и чувствителни за обществото проблеми като прогресивните налози и таван на цените.

Цветан Предов от „ Системата ни убива “ също поддържа тезата, че Българска социалистическа партия е излъгала гласоподавателите си и има цялостна липса на поддръжка за нуждаещите се. А енергийният специалист и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Явор Куюмджиев изрази безпокойство, че Българска социалистическа партия е приватизирана от водача Корнелия Нинова, а през идните тежки зимни месеци е доста допустимо хората да излязат на улиците.

„ Видимата левица не е лява, а същинската левица е невидима в обществото “ съгласно проф. Искра Баева. Историкът от Софийския университет изрече мнение, че множеството хора, които се чака да са леви не гласоподават за леви обединения, а в медиите има монопол на десните стопански послания.

Финансистът Константин Проданов отбрани тезата, че лявото е с отслабени позиции и посланичество освен в България, и е време левицата още веднъж да поеме естествената си роля на бранител на слабите.

Участниците в полемиката се сплотиха към позицията на политолога и учител в Софийския университет Страхил Делийски, че в България има всички обществени условия да съществува ляво и са нужни деяние и старания в отвоюването му в политическото пространство.

По време на конференцията след полемиката, публицистът и (позиция) в Лява платформа „ Прогрес “ Стан Додов осведоми представителите на медиите, че работата по Платформата е почнала при започване на годината в търсене на обединяване и действителни деяние в лявото политическо пространство, както и заради нуждата политиците, позиционирани в ляво, да бъдат уверени в обществени послания.

Убеждението на основателите на платформата е, че гласоподавателите с леви убеждения не са показани и това е част от аргументите за спад на изборната интензивност. На идните парламентарни избори има заплаха в Народното събрание да не влязат даже официално леви обединения и България да се трансформира в Полша или Унгария. По тази причина Лява платформа „ Прогрес “ насочва предизвикателство към левите политиците да се припознаят в нейните посланията.

Структурата и механизмите на работа на Лява платформа „ Прогрес “ са на основа на Манифеста на платформата. Като основополагащ документ, Манифестът обрисува убежденията на основателите на Лява платформа „ Прогрес “ и е условия за участие в нея, само че не е предизборна стратегия.

Въпреки наближаващите избори хоризонтът на Лява платформа „ Прогрес “ е дълготраен и с упоритост да стане фактор подтикващ леви политики и да притегли повече хора да приказват за демократична смяна. Платформата не е основана с цел да работи и пропагандира за дадена групировка, а да търси съидейници, с които да подсигурява обществени промени в страната.

Войслав Тодоров от партия „ Изправи се България “ очерта някои съществени позиции които сплотяват Лява платформа „ Прогрес “ и партия „ Изправи се България “:

Защита на хората на труда - по-справедливо систематизиране на богатствата и отбрана на трудовите права, които следва да получават почтени приходи

- Подобряване на обществените системи

- Овластяване на обезправените - хората с увреждания и дискриминираните

- Участие на страната в стопанската система

- Международно съдействие и взаимност - бедните страни не трябва да бъдат изоставяни.

Политологът Страхил Делийски предизвика с нуждата да се приказва намерено за капитализъм в България и следствията от " рецесията " в него.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР