Днес – в началото на третото християнско хилядолетие – както

...
Днес – в началото на третото християнско хилядолетие – както
Коментари Харесай

Църквата и младите – вина и отговорност носим ние

Днес – при започване на третото християнско хилядолетие – както у нас, по този начин и изобщо в онази част от нашия свят, която исторически е образувана под въздействие на християнството, евангелските полезности от дълго време са отстъпили място на един жестоко материален, консумеристки метод към живота, който все по-агресивно се постанова и се възприема от всяко ново потомство за сметка на всичко това, което Христос и Църквата се пробват да възпитават.

Не бихме били съответни на действителността, в случай че не признаем, че от дълго време е отминало времето, когато базисни християнски полезности като смирението, скромността и жертвоготовността, като любовта към Бога и към другия и пренебрегването на егоизма – във всичките му форми и проявления – са не просто оспорени и отречени, а може да се каже и просто забравени. В тази давност за Христос и Евангелието – се корени и цялата покруса на нашето съвремие.

Днес, когато християнската и чисто човешката наслада от това да даваш и да правиш другия благополучен от ден на ден отстъпва място пред пристрастеността да притежаваш, да обогатяваш и да ощастливяваш самия себе си.
За всичко това обаче виновност и отговорност носят не младите – носим я ние. Ние, които създадохме и продължаваме да утвърждаваме този консуматорски свят, чийто полезности и блян са радикално противоположни на завещаното ни от Богочовека.

Ето за какво, пътят към смяната на нашата юноша неизбежно стартира от смяната на самите нас. Не можем да чакаме да забележим нашата юноша да изпълва храмовете и манастирите ни, които първи ние – в нашата давност за Бога – сме изоставили празни и пустеещи.

(Със съкращения от уеб страницата
“Двери на православието ”)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР