Днес е 24 май, най-красивата българска дата. Празнува славянската писменост. За да

...
Днес е 24 май, най-красивата българска дата. Празнува славянската писменост. За да
Коментари Харесай

Запетаята и пълният член са по-страшни от пандемия

Днес е 24 май, най-красивата българска дата. Празнува славянската книжовност. За да се схване голямото й модерно значение обаче, би трябвало да се разсъждава отвън рамките на датата и съответно славянския принос. Те са единствено част от тържеството на писменото другарство във всичките му езикови форми. Писмеността чества непрекъснато и навсякъде, тъй като е най-модерният и общопрактикуван знак на непреходността. Нима не е? Допреди 15 години само защити хора като създатели на книги можеха да напишат нещо, което милиони да прочетат. Сътворените от „ простосмъртните ” знаци оставаха в документи, персонални бележки и преписка. Но най-масовата високоразвита технология – интернет мрежите, даде опция всеки човек да написа безусловно пред очите на планетата. Така писмената просветеност от архаизъм

 

се трансформира в най-видимия детайл на човешката просвета.

 

Затова в случай че през днешния ден сте родител, а детето ви не желае да учи нещо, което смята за остаряло, разкажете му по какъв начин във вашето детство никой не е предполагал, че високите технологии ще преобърнат раклата, където сте кътал непотребни сякаш движимости. 

За страдание, интернет мрежите са дефиле на хора, които преди време са недоучили уроците. За още по-голямо страдание не са учили и тези, които следва да са за образец и дефинират публичните правила. 24 май е добър мотив да забележим по какъв начин в свободния живот се оправят документално люде, чиито познания и словесност се трансформират в закони, заповеди, правилници, в това число в културата.

Десета година юридически таран на ръководството е Десислава Атанасова. Четири мандата народен представител, някогашен министър на опазването на здравето. „ Днес рожден ден чества, международната и европейска шампионка по битка - Тайбе Юсеин! Taybe Yusein, да си здрава, доста щастлива и още стотици пъти, да чуваш българският химн със злато на гърдите! ”, написа тя във Facebook.

 

" По-пълна " от цялостния член е пунктуацията

 

при Атанасова, тъй като други нейни статуси от последните месеци гласят: „ Две от националните малките екрани, са избрали да отбележат годишнината от атентата в " Света Неделя ", с присъединяване на представители на същата партията ” (тук членуването явно е неволно); „ Днес дружно с сътрудници от ПГ на ГЕРБ, внесохме оферти за промени в Закона за ограниченията по време на изключително състояние ”.

Хората, които дават отговор директно за културата, би трябвало да са грамотни до последната специфичност. Културтрегерът Андрей Слабаков обаче, член на отрасловата комисия към Европеския парламент, е сътворил това: „ С възможното намаляване на изключителното състояние, театралните подиуми, концертните зали и кинотеатрите, ще бъдат едни от последните места, които ще бъдат отворени ”. Не остава обратно и

мъжът, управляващ бранша в България – Боил Банов.

 

„ Въпрос на съвест е, всеки един да оказва помощ да се овладее епидемията ”, приканва той във Facebook.

Както се вижда, запетайките са по-неовладяеми от епидемията. И точно в тях бъркат най-често български и европейски политици. Но Славчо Атанасов, някогашен кмет на Пловдив, а в този момент член на комисията в Народното събрание по младежта и спорта, може да се похвали с още по-сияен бисер. „ 30 са лекарите в нашия парламент и желая да ги попитам, има ли в историята до в този момент, различен подобен вирус ”, дебатира той здравните тематики в обществените мрежи. Неподражаемостта на по този начин изписаното изречение се укрепва от обстоятелството, че го твори не просто дълготраен политик,

 

ами и същински „ Рицар на книгата ”.

 

Титлата бе връчена на Атанасов през 2010 година от неправителствена организация за поощряване на четенето измежду младите. Съвет към другите рицари: „ 30 са лекарите в нашия парламент и желая да ги попитам има ли в историята до момента различен подобен вирус ”, е вярното изписване.

И още запетайки: „ Нямаше да е зле, след визитата си в Съединени американски щати, Каракачанов да беше уведомил обществото ни, за следващата си чупка в кръста... ”, громи Десислав Чуколов вътрешния зложелател. Плюс словоред от Александър Сиди отново във връзка " патриотични " междуособици: „ Радваме се, че ни спестихте този труд, само че въпреки че, уверяваме Ви, ние бяхме подготвили своите текстове, тъй като като предложим нещо, имаме подготвеност и да го отстояваме ”. Друг млад народен представител - Александър Мацурев, който другояче не прави доста неточности, се е постарал

 

обичаният партиен водач да не остане без цялостен член:

 

„ Днес се организира работна среща на министър-председателят Бойко Борисов и членове на Министерски съвет с... ”. Разбира се, бъркат освен политици от всички възрасти в ГЕРБ и (не)обединени патриоти. Борис Бонев от „ Спаси София ” изписва улиците и площадите ту с кавички, ту без, от време на време бърка запетайките. И Радан Кънев (ДСБ) понякога ги бърка в блога си.

Целият този род си има класика. Тя е това „ Збогом ” на Стефан Данаилов в качеството му на министър на културата, „ Брекзид ”-ът на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, а към този момент и: „ имспекцията ”, „ с Сашо ” и „ до като ” на финансовия министър Владислав Горанов.

Изводът е, че дребните българчета през днешния ден би трябвало да учат – много; освен поради оная ракла, само че и да превъзмогнат средата, създавана от тия, които преди време не са.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР