„Длъжни сме да изпълним закона. Никой няма да приеме никакви

...
„Длъжни сме да изпълним закона. Никой няма да приеме никакви
Коментари Харесай

Могат ли да хакнат машините за гласуване

„ Длъжни сме да осъществим закона. Никой няма да одобри никакви оправдания, в случай че не успеем да го създадем. Тъй като до момента сме работили 10-12 часа, дайте ни малко време да забележим по какъв начин се оправяме. Няма никакво опрощение за Централната изборна комисия, в случай че тя не успее да извърши закона подобен, какъвто е и не обезпечи почтени избори в България”.

Това съобщи в ефира на „ Здравей,България” по представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той уточни, че ще има потребност от още 400-500 машини за гласоподаване, които компанията – реализатор на контракта, може да обезпечи.



„ Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са произвеждане на компания, която е отчасти притежавана от венецуелското държавно управление. Това е връзката. „ Smartmatic” е една от най-големите корпорации за произвеждане на системи за машинно гласоподаване в света и един от главните съперници на световния пазар”, изясни представителят на ЦИК.

Томов разясни, че по принцип машините могат да бъдат станат на хакерски офанзиви. Но защото не са свързани в мрежа или с интернет, няма по какъв начин да бъдат атакувани огромен брой от тях.



Съществуват и способи да се ревизира има ли сходство сред разписките и машинния протокол. Всяко разминаване ще бъде открито при ръчното броене.

Говорителят на ЦИК поучава гласоподавателите да си ревизират разписките, откакто са подали своя избор.

„ Практически рискът е по-малък, в сравнение с известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз приканвам хората да бъдат спокойни при изборния избор. Ние сме длъжни да вършим инспекции. Могат да се вършат контролни инспекции, може да се следи има ли цялостна еднаквост сред машинния избор и разписката”, увери Томов.



„ Хората би трябвало да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласоподаване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа значително и на ЦИК, която би трябвало да организира разяснителна кампания”, съобщи представителят на Избирателната комисия.

„ Мисля, че комисията може да се оправи с всички нововъзникнали проблеми. Такива са неизбежни при промяна на технологията на гласоподаване. Най-големият риск съгласно мен е политизацията на активността на комисията. Деленето на партийни групи, Трябва да преодолеем това”, акцентира Томов.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Катастрофа на кръстовище. Ядосан мъж пита русокоска: - Ти кьорава ли си?!! - Как ще съм кьорава, нали аз те уцелих! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни " Това шоу е ужасно и занимателно, само че към този момент не е предизвикателство ", съобщи в изявление водещатаКакъв е той? Вижте отговора на психологаВижте кои са те в нашата галерияТайната съставна част на модулната платформа се крие в материалите.Така вложенията от американски компании могат да продължатВъведоха полицейски час в град ЛодДвамата са разискали ескалацията на напрежение в района на Близкия изток през последните дниТой беше административен секретар на министерствотоСледваща доставка се чака утреСмущението ще продължи най-малко до края на денонощиетоПолицаи са употребявали следен гърмеж, с цел да го обезвредятСтраната ни би трябвало да укрепва връзката си с достойните създатели, пренесли на хиляди километри българското слово, писменост и дух, счита президентътПред публицисти австрийският канцлер съобщи, че не мисли за оставкаНай-малко 10 % от учениците и учителите ще получат преносими компютри или таблетиСпоразумението планува даване на стажантски стратегии на фирми-членове на КРИБ за студентите на Американския университетCOVID-19: Мрежа за трупове в река Ганг,
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР