Джулия Бул беше и остава най-известната и най-интересната българка в

...
Джулия Бул беше и остава най-известната и най-интересната българка в
Коментари Харесай

Джулия Бул тръгва към върха с бална рокля от перде

Джулия Бул беше и остава най-известната и най-интересната българка в Париж – тя се изкачи до обществения връх, безапелационни са другари на дамата, която си отиде три седмици преди да навърши 86. По този скръбен мотив линии от изключителната история на Юлия Христова бяха тиражирани за следващ път със наложителните небивалици и украси. Разчу се, че била умряла самотна и нещастна, зарязана в маломерен партерен апартамент някъде из центъра на френската столица – и че надали не била разорена. Това отхвърли и 26-годишният й внук Жофре, който дойде по работа в София. Младият предприемач показа още, че обичаната му баба е заровена в Баланкур до дядо му, Жан Бул, който дълго е кмет на градчето на 40 километра от Париж.

Историята на Юлия звучи многообещаващо още от момента, в който се венчава за Здравко – шефът на Аерофлот за България. Дъщеря им Марияна е напълно дребна, когато Юлия отпътува при вуйчо си в Париж, някогашен български посланик, останал на работа в ЮНЕСКО. Въпросният господин Тодоров е женен за фамозната изкуствоведка Дора Валие, сестрата на Петър Увалиев. В Париж Юлия се влюбва в Юри Буков, който ще стане един от най-големите пианисти на предходното столетие. Здравко мъчно преглъща развода, само че в последна сметка се дами за стюардеса.

Вече изцяло свободната от социализма и мъжа си Юлия се среща на бал с Жан Бул – един от най-могъщите предприемачи във Франция, който управлява разпространяването на цялата преса в страната. Българката, която не разполага с непотребни франкове, с цел да си купи съответен тоалет за събитието, си ушива вечерна рокля от перде – тя е състудентка с Ив Сен Лоран в Академията за висша мода и умее да шие прелестно. Бул, който също е разведен и има щерка от първия си брак, кани Юлия за къса почивка на Ривиерата, а на връщане към Париж й прави предложение. Така стартира приказката – в Париж, в имението Баланкур, във вилата в Сен Тропе, из цяла Европа и Америка. Джулия ощастливява Жан със наследник, който кръщават Жан Луи. А 30 години, откакто за финален път е видяла щерка си в София, се срещат в Берлин, където Марияна е омъжена. През годините двете откриват другарски връзки и се виждат в Париж, София и Берлин.  

Муза на Емил 

Христо Куртев, един от известните предприемачи сред София и Париж, през 70-те е „ невъзвръщенец “, който още тогава работи интензивно в огромното шоу. Той основава музикалното издателство „ Орфеус “, в което е съучастник със Стефан Табаков. Именно двамата патриоти показват първата плоча на Емил Димитров във френската столица - на величествен коктейл, на който е поканен каймакът на светското общество. По аления килим минават Жан и Джулия Бул, които не пропущат събитие, в което има българска връзка. Жан Бул предлага на Христо Куртев и компания да се пробват на идващото издание на МИДЕМ в Кан – един от най-мащабните музикални пазари в света. Оказва се, че българският шурей е съпрезидент на МИДЕМ и дава без пари на нашенците другояче извънредно безценен щанд. „ Жан ни раздаде по един бадж за хотел „ Карлтън “ и ни предизвести: „ Ще продавате права единствено на този, който се съгласи да заплати половината сума в задатък “. И ние хукнахме да предлагаме „ Моник “, която щеше да стане „ Моя страна, моя България “. Продадохме я на половината свят – тя стартира да звучи на от британски и немски, до фламандски и  арабски. И с цел да се отблагодари на Бул, Емил сътвори песента " Джулия " и му я подари ", споделя Христо Куртев.

Джулия Бул е добра другарка с Н.В. Симеон II и доня Маргарита. Те се срещат в Мадрид и си поддържат връзка при всеки комфортен случай. За един Трети март Джулия провежда величествен банкет за царя в жилището си в Париж. Присъстват 100 души, сред които са писателите Цветан Тодоров и Юлия Кръстева.

Жан Бул умира при започване на 80-те и с 25 години по-младата от него Джулия става една от най-заможните дами в Париж. За да не скучае, тя постоянно кани многочислени посетители в имението в Баланкур, а зимните ваканции прекарва в фамозния курорт Гщаад, където с Христо Куртев, към този момент разведен, гостуват на Койчо Белчев. Мадам Бул свети на вечеринки, балове и министър председатели.

От началото на 90-те Джулия Бул постоянно се прибира в България. Тя и Христо Куртев още преди години са почнали да работят за идеята на царя, чиито блян е конституционната монархия. Именно те оказват помощ на Кеворк Кеворкян да направи изявлението със Симеон Сакскобургготски за „ Всяка неделя “. В София Джулия взе участие интензивно в активността на Международната академия за изкуствата, която са записали в Париж дружно с професор Любомир Тенев и Христо Куртев, като нейни почетни членове са княгиня Мария-Луиза, Милчо Левиев, Никола Гюзелев, Стефан Груев, Юри Буков, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева. Междувременно френско издателство предлага на Джулия Бул да напише книга за нея, само че тя в никакъв случай няма време.

Най-известната българка в Париж умира на 22 декември 2020 година в луксозен хотел измежду голям парк в Баланкур. Сградата е една от вложенията на Жан Бул в графата „ старешки дом “.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР