Джордж Сорос, основател на Централноевропейския университет и дарител за бюджета

...
Джордж Сорос, основател на Централноевропейския университет и дарител за бюджета
Коментари Харесай

Сорос отпусна 750 млн. евро за Централноевропейския университет

Джордж Сорос, създател на Централноевропейския университет и донор за бюджета му в продължение на десетилетия, даде обещание в петък 750 млн. евро за висшето учебно заведение, което ще подсигурява и разшири активността му за доста години напред.

Това стана при откриването на кампуса на ЦЕУ във Виена, където държавното управление на Виктор Орбан принуди университета да реалокира американските курсове. В Будапеща остават единствено стратегиите, утвърдени от унгарските управляващи, само че при завършването им студентите не получават американски дипломи.

" Целта е да превърнем ЦЕУ в нещо в действителност неповторимо - световна университетска мрежа, отговаряща на условията на XXI век. " На базата на съществуващото близко съдействие сред ЦЕУ и Bard College и тяхната споделена мрежа от асоциирани колежи, университети и други просветителни институции, Сорос разгласи началото на Университетска мрежа " Отворено общество " (Open Society University Network или OSUN). " Това ще е партньорство сред равни, учредено на взаимна изгода за членовете му и предлагащо нов модел на интернационално съдействие. "

Сорос бе в австрийската столица, където съобщи, че няма да спре борбата си в отбрана на акедемичната независимост от похищенията на режима на Орбан.

" ЦЕУ праволинейно защитаваше правилата на академичната независимост против координирана офанзива от корумпираното държавно управление на Виктор Орбан, който беше луд на тематика унищожаването му ", сподели милиардерът в словото си в новия кампус. " Епичната борба на ЦЕУ против репресивния режим събра поддръжка от целия свят. Тази битка продължава. "

 Сорос отпусна 750 млн. евро за Централноевропейския университет
© CEU/Daniel Vegel

По думите му запазването на наличието в унгарската столица е знак на поддръжка към локалните учени. " Имаме морално обвързване поради хората на Будапеща, предвождани от студенти и професори от други университети, които излязоха на улиците да показват солидарността си. "

През тази академична година студенти и преподаватели ще би трябвало да пътуват сред Виена и Будапеща, само че от идната 90% от обучаваните ще вървят на курсове в австрийската столица.

От основаването му през 1991 година университетът е център на свободната академична мисъл, а упълномощените му в Съединени американски щати стратегия отварят вратите към Запада за хиляди студенти. Но през 2017 година Унгария промени законите по този начин, че да разрешава работа единствено на задгранични университети, които имат курсове и в страната, където са регистрирани. На процедура това бе удар само против Централноевропейския университет. Правителството упорства, че става дума за чисто административна мярка, само че публични лица постоянно дефинират ЦЕУ като подривна институция, а основен съдружник на Орбан го назова " авангардният гарнизон на Джордж Сорос в Европа ".

За преместването във Виена оказа помощ лявоцентристкото управление на града, отпред с кмета Михаел Лудвиг. " На една академична институция беше казано, че повече е нежелана в една столица ", съобщи той. Според него обстановката е " нещо немислимо и няма място в обединена Европа ", а персонално той е изпитвал дълг към това " неотложно да отворим вратите си " за ЦЕУ. " Знаехме за провокациите, отправяни непрестанно към нашето схващане за народна власт, плурализъм и академична независимост ", сподели и австрийският министър на образованието Ирис Раускала.

Прогонването на висше учебно заведение не се е случвало от десетилетия насам в Европа. ЦЕУ има репутацията на един от най-качествените в Европейски Съюз, а курсовете му са безвъзмездни или против доста ниска такса.

 Михаел Лудвиг, кмет на Виена.
© CEU/Daniel Vegel

Михаел Лудвиг, кмет на Виена.

" Няма различен университет в Европа или Съединени американски щати, който да е пропъден поради политическите каприз ина един водач ", сподели ректорът Майкъл Игнатиев в диалог с " Гардиън ". Според него неналичието на поддръжка от администрацията на президента Доналд Тръмп за нападнат американски университет може да има съществени последствия за висшите учебни заведения от Съединени американски щати по света.

" Фактът, че Сорос поддържа този университет няма общо с това дали защитаващ академичната независимост по принцип ", сподели Игнатиеф. Според него американският дипломат в Будапеща Дейвид Корнстийн не мисли по този начин и споделя линията на Орбан. Корнстийн е непосредствен другар на Тръмп и донор за акцията му без дипломатически опит. При идването си на поста той даде обещание да отбрани ЦЕУ, само че след това сподели, че университетът бил попаднал в персонален конфликт сред Орбан и Сорос и стартира да назовава премиера " съвършен сътрудник " за Съединени американски щати.

Миналия месец той показа за " Ню Йорк таймс ", по какъв начин след срещата Тръм-Орбан в Овалния кабинет на Белия дом, двамата се завърнали в Будапеща, до момента в който в държавния аероплан се съблекли с Орбан по долни дрехи и си почивали на канапетата в дъното на салона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР