Джон Съливан: САЩ не подкрепят "Турски поток, Ф-16 нямат аналог

...
Джон Съливан: САЩ не подкрепят "Турски поток, Ф-16 нямат аналог
Коментари Харесай

Джон Съливан: САЩ не подкрепят "Турски поток”, Ф-16 нямат аналог сред другите конкуренти

Джон Съливан: Съединени американски щати не поддържат "Турски поток ”, Ф-16 нямат аналог измежду другите съперници
Американското държавно управление не поддържа плана "Турски поток ”. Това съобщи заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан пред бТВ. Американският посланик изясни, че изтребителите Ф-16 нямат аналог измежду другите съперници.

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет страни, измежду които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 година, беше разгласен краят на „ Южен поток ”. БГНЕС разгласява цялостният текст от диалога на Светослав Иванов с Джон Съливан.

– Благодаря Ви за присъединяване, добре пристигнали в България и в нашето предаване. Последния път, когато имахме сходно посещаване на толкоз високо ниво, беше неделя и резултатът беше, че планът „ Южен поток ” беше замразен от кабинета на господин Орешарски. Присъствието Ви тук има ли сходна цел като тази на визитата на сенаторите МакКейн, Мърфи и Джонсън преди четири години?

– Благодаря Ви за поканата, за мен е наслаждение да бъда в София, да приказвам с Вас през днешния ден. Целта на моето посещаване е да затвърди значимите двустранни връзки сред Съединени американски щати и България и да удостовери нашия ангажимент като съдружници в НАТО – и на Съединени американски щати, и на България – към нашия алианс, в НАТО. Има доста неща, към които споделяме общ интерес – сигурност, търговия, продан сред хората, обучение. Имаме доста да обсъждаме. Днес е вторият ми ден в София, организирахме срещи с редица високопоставени представители на властта – президента, министър-председателя, министъра на външните работи, на защитата. Покрихме доста тематики, не съм сигурен дали са толкоз обилни, колкото други, обсъждани при предходни визити, само че са значими за нас през днешния ден в Щатите и в подтекста на взаимоотношенията ни с България.

– Администрацията на президента Тръмп е срещу националната взаимозависимост на България и на района от съветска сила, само че какво бихте предложили като опция? Можете ли да се съревновавате? В случая Вие сте доста, доста надалеч, господин Съливан.

– Бих споделил, че енергийната самостоятелност и диверсификация са доста значими за всяка страна като въпрос на национална сигурност. Мога да приказвам като американски жител. Много добре си припомням какво се случи в Щатите, когато бяхме подвластни от задгранични източници на петрол, ембаргото на нефта през 70-те години на предишния век. За десетилетия Съединени американски щати работи старателно за създаване на по-голяма енергийна самостоятелност. През последното десетилетие посредством софтуерни и други нововъведения сме станали експортьор на сила, което е ужасно за нашата национална сигурност. С това обръщение пристигам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на сила, било то от газ от голям брой източници, освен от един, или атомно гориво, идващо от голям брой източници. Идеята е, че множеството източници понижават риска, а рискът би могъл да бъде да вземем за пример естествено злополучие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, напълно необвързано с политическо решение, това би могло да докара до голяма икономическа дислокация в страната, в случай че е била прекомерно подвластна от един източник на сила. Това е посланието, с което пристигам в София, за което съм приказвал с представители на държавното управление, каква е нашата позиция, която имам вяра е и вярната позиция за България.

– Имате ли съответна позиция по „ Турски поток ”? Нека Ви кажа, че за доста огромна част от нашите фенове, които ни гледат, сходен план значи вложения, инфраструктура и работни места. Имате ли проблем с „ Турски поток ”?

Както и за „ Северен поток II ”, американското държавно управление не поддържа „ Турски поток ”. Това, което поддържаме, както споделих по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на държавното управление говорихме за плановете за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ.

– Говорейки за петрол и газ, президентът Тръмп похвали Саудитска Арабия за понижаването цените на петрола. Сключихте ли договорка с Рияд да добива повече петрол, с цел да държи цените по-ниски, а в подмяна Вашингтон не обвинявате Рияд и саудитския принц за убийството на Хашоги?

Няма връзка сред двете. Ужасните събития, случили се в Турция, убийството на Джамал Хашоги, е нещо ужасяващо. Съединени американски щати и други съдружници наложихме наказания и санкции против тези, които знаем, че са забъркани, с цел да ги накажем. Това е напълно друго от нашите стратегически връзки с Кралството и диалозите по въпросите за нефта, за цените на нефта са напълно обособени и няма връзка сред двете.

– Още една гореща тематика. Ще забележим ли американски военни кораби в Черно море след напрежението в Керченския пролив?

Инцидентът в Керченския пролив е забележителен и доста стеснителен. Той е част от по-големите опасения на Съединени американски щати и други съдружници за дейностите на Русия в Украйна, в това число Крим. Призоваваме за реакция и преглеждаме със съдружниците си нашия отговор на случая. Работим за освобождението на украинските кораби, на украинските моряци, в това число ранените при този случай. Тяхното освобождение би било минимална стъпка напред, само че сме в договаряния със съдружниците по отношение на нашата реакция и отговора ни, по този начин както сме били през последните 4-5 години във връзка с това по какъв начин да реагираме на дейностите на Русия по отношение на Украйна.

– Почти на финала сме от придобиването на нови изтребители. И през последния ден офертите се промениха фрапантно. „ Локхийд Мартин ” понижава цените, а „ Грипен ” дава 10 изтребителя на цената на 8. Защо през последните 48 часа офертите започнаха да наподобяват на оферти от предпразничен Черен петък преди Деня на благодарността?

Много добра отпратка към американското. Черния петък след Деня на благодарността е превъзходен ден за продажбите на дребно. Но тук не приказваме за такива продажби, а за национална сигурност и защитата на България. Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и съвременна оръжейна система. Тя е най-подходяща за защитата на България, за присъединяване на България със съдружниците в НАТО при взаимните ни задължения. Нашето мнение е, че изтребителят „ Грипен ” не може да се съпоставя. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, потвърдена в борби, употребена от съдружниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съдружници отвън НАТО като Израел. Има причина тези страни да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което Съединени американски щати насочва, оръжейните системи, които „ Локхийд Мартин ” продава, употребява напреднали технологии, които просто не са налични на „ Грипен ”. Не е заслужено сравнението да се брои количеството на изтребители, да се съпоставят 8 по отношение на 10. 8-те Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали неведнъж във времето. В последна сметка решението е на държавното управление на България и на народа на България, да решат какво е вярно за тяхната национална сигурност. Не е като Черния петък или сходно събитие за търговия на дребно, става дума за национална сигурност и за присъединяване на България като съдружник в НАТО. Вярваме, че тези Ф-16, които други съдружници в НАТО са закупили и употребили, Съединени американски щати към този момент са създали забележителна инвестиция в България, в българските Военновъздушни сили и в армията като цяло. Приблизително 300 милиона $ са вложени през последните години, 100 милиона $ вложения в българските Военновъздушни сили по метод, който Ф-16 елементарно да бъдат въведени в българската войска, в българските Военновъздушни сили, както „ Грипен ” не биха могли.

– Разбирам, значи не очаквате дядо Коледа за българските Военновъздушни сили да дохвъри от северните страни като Швеция, а от Съединени американски щати?

Надяваме се дядо Коледа да дойде на шейната си, както всяка година. Но се надяваме българските Военновъздушни сили да летят с Ф-16 за отбраната на българския народ.

– Въпрос, обвързван със свободата на словото и задълбочаващия се проблем в доста страни от района сега. В последния си отчет Държавният департамент декларира, че медийният плурализъм в България е повреден. Какъв би бил резултатът от тези проблеми със свободата на медиите?

Фактът, че с вас двамата през днешния ден приказваме свободно, обсъждайки тези тематики, е образец за това за какво е значимо да има свободни медии, с цел да може българският народ да схваща решенията, които се вземат от българското държавно управление, било то закупуването на Ф-16, за енергетиката, за природния газ. Важно е обществото да е осведомено. Обществото в народна власт като България се осведоми от свободни медии и по тази причина е толкоз значимо. То е опазено като принцип в нашата Конституция, американската Конституция – независимост на медиите. Върху това се основава демокрацията. Тъй като България наскоро се промени от тоталитарна страна към народна власт, каквато е през днешния ден, е значимо медиите да се развиват, с цел да поддържат тази народна власт, да дават информация на хората, с цел да могат те сами да вземат решение и да преценят по какъв начин се оправя държавното управление им.

– През лятото за първи път включихте в черния си лист по закона „ Магнитски ” представители на държавно управление на съдружник в НАТО. Говоря за турския министър на правораздаването господин Абдулхамид Гюл. Има доста информации, спекулации в последната година, че Съединените щати може да подхващат сходни ограничения против български публични лица. Имате ли сходни планове, свързани със закона „ Магнитски ” и български представители на властта?

– Не мога да разясня действия, свързани с България или други страни, по това какво се преглежда. Мога да Ви кажа, че Съединени американски щати се отнасят доста съществено към опазването на човешките права. Защитаваме правата на индивида, било то правата на Джамал Хашоги, нарушени от саудитците, които го убиха, било то за жителите в България. Човешките права са доста значими. Отнасяме се доста съществено. В Щатите имаме правни механизми за налагане на наказания против нарушаващите ги. Ние ги използваме когато и където е належащо, с цел да отстояваме правата на индивида, само че доколкото знам, няма предстоящо идно оповестяване на наказания по повод съответен български представител на властта. Но даже и да знаех, нямаше да разясня.

– От рухването на комунизма сме имали две държавни визити от президенти на Съединени американски щати. И президентът Клинтън, и президентът Буш пристигнаха тук в последната година на втория им мандат, надлежно през 1999 година и 2007 година Това значи ли, че може да забележим господин Тръмп тук най-рано през 2024 година, в случай че се кандидатира за втори мандат и завоюва?

– Като назначен от президента Тръмп се надявам и чакам да завоюва наново на избори. Не мога да разясня какво ще се случи през 2024 година Мога да кажа, че Съединени американски щати и представителите на властта в Щатите от президента надолу, считаме България за доста значим сътрудник и съдружник. Президентът на Съединени американски щати се срещна с президента на България на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, както и с министър-председателя. Държавният секретар се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи във Вашингтон. Моето посещаване тук тази събота и неделя е продължение на тези взаимоотношения и чакам през годините да станем очевидци на още визити на високопоставени представители на властта в Съединени американски щати, поради значимостта на нашите връзки. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР