Джон Макафи, създателят на едноименния антивирусен софтуер, бе особен човек,

...
Джон Макафи, създателят на едноименния антивирусен софтуер, бе особен човек,
Коментари Харесай

Българин: Макафи ме мислеше за съветски агент и ми отказа работа

" Джон Макафи, основателят на едноименния антивирусен програмен продукт, бе необикновен човек ", това споделя българският компютърен експерт Веселин Бончев, представен от Асошиейтед прес.

Бончев си спомня по какъв начин преди години, по време на разпадането на Съветския съюз, е писал на Макафи и го е попитал за почасова работа, която да му разреши да работи по научна дисертация в Съединени американски щати. Американецът му дал отговор в писмо, че го счита за руски сътрудник и не може да работи с него.

" Това е доста чудноват метод да откажеш на човек, който търси работа ", декларира Бончев.

Двамата се срещат по-късно в Съединени американски щати на годишна конференция, отдадена на битката с компютърните вируси.

" Не мисля, че бе характерен американец. Той бе просто чудноват ", счита Бончев, който в този момент е откривател в Българската академия на науките (БАН).

Според българския компютърен експерт славата на Макафи идва от това, че е предложил първия всеохбватен скенер за вируси. Преди това учените са търсели вирус по вирус и не са можели да сканират всички с една интервенция. Но по това време е имало едвам дузина компютърни вируси, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Технологично видяно в този скенер нямаше нищо извънредно. Просто общата концепция бе добра. Не осъществяването ", прибавя Бончев.

Макафи бе открит през вчерашния ден мъртъв в затворническата си килия, откакто испанското правораздаване позволи екстрадицията му в Съединени американски щати, където бе търсен за укриване на приходи и имущество. Той бе задържан през октомври 2020 година на летището в Барселона, малко преди да се качи на аероплан за Истанбул. Международната заповед за арест бе издадена, откакто американски прокурор му повдигна обвиняване, тъй като не е заявил милиони долари от търговия с криптовалути, консултантски услуги, участия в конференции и от права, които е отдал за изработката на документален филм за неговия живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР