Джобният хотспот може да свърже към 4G/3G мрежата множество потребители

...
Джобният хотспот може да свърже към 4G/3G мрежата множество потребители
Коментари Харесай

Tenda 4G180 – бърз мобилен интернет за Wi-Fi устройствата

Джобният хотспот може да свърже към 4G/3G мрежата голям брой консуматори – безжично, през Wi-Fi, на скорост до 150 мегабита в секунда при даунлоуд

Tenda 4G180 е малко и леко устройство с гладки заоблени краища, което се побира в джоба

Мобилният достъп до интернет става все по-популярен, като съгласно настоящи изследвания даже изпреварва Wi-Fi по брой на връзките в редица страни. Фактори за това са необятното разпространяване на смарт телефоните, намаляването на цените за трафика за данни и, несъмнено, внезапното нарастване на скоростта, с помощта на 4G мрежите.

И в случай че до наскоро използването на мобилен интернет се свеждаше главно до два сюжета – с „ флашка ” на преносимия компютър и сърфиране през смарт телефона, в този момент са настоящи и други варианти, лесни за осъществяване, на налична цена и по-удобни. Такова решение е мобилният хотспот Tenda 4G180, който се свързва към 4G или 3G мрежата и обезпечава безжичен достъп през Wi-Fi на голям брой консуматори.

Предимства

Какви са преимуществата на мобилния хотспот? Първо, сходно решение дава опция за свързване не на един, а на доста консуматори с техните устройства на всички места, където има 4G/3G покритие от определения телеком оператор. Това може да се реализира и със смарт телефон в режим на точка за достъп, само че надали ще ви хареса да разговаряте по него, когато още няколко души го употребяват за сърфиране в интернет.

Второ, мобилният хотспот не се нуждае от USB порт, както обичайните модеми („ флашки ”) за интернет, предлагани от телеком операторите, които са проектирани за самостоятелна приложимост на компютър. Изваждате сим картата за данни от „ флашката ”, поставяте я в Tenda 4G180 и към този момент имате доста по-голяма независимост и еластичност при използването на мобилен интернет – на всички места и с всяко устройство, включително преносим компютър, смарт телефон, таблет и други джаджи, които поддържат Wi-Fi.

Трето, с мобилния хотспот ще получите и някои спомагателни благоприятни условия – да вземем за пример шерване в интернет на наличие от microSD карта, за която е планувано място в устройството. Можете също по този начин да управлявате Tenda 4G180 комфортно през мобилно приложение, както и да имате достъп до интернет от всяка стая в жилището, на двора, когато пътувате или просто сте на излет – от всяко Wi-Fi устройство, все едно носите със себе си домашния рутер. Единственото ограничаване идва от потребления проект за данни.

Дизайн

Мобилният хотспот Tenda 4G180, възложен ни за тестване, е малко, леко и симпатично устройство с гладки заоблени краища, което се побира във всеки джоб и може да се разположи ненатрапчиво на най-различни места. Не се нуждае безусловно от кабели и зареждане, защото има вградена батерия, която поддържа мобилния хотспот работоспобен близо през целия ден. Предвиден е microUSB порт за зареждане на батерията през адаптер от електрическата мрежа и за свързване към компютър – също за зареждане или за продан на данни.

На горния похлупак на устройството – изпълнен в стилно черно – са ситуирани четири LED знака – за заряда на батерията, съществуване на мобилна връзка (4G или 3G), за обвързван Wi-Fi консуматор и за SMS известие. Ивицата в профил е в ярко сив цвят, като от дясната страна се намират два бутона – за включване/изключвате и познатия от рутерите WPS бутон, който се употребява за по-лесно свързване към мрежата. В предната част на сивата линия, на допустимо най-удобното място, е изведен microUSB портът.

Лесно инсталиране

Привеждането на Tenda 4G180 в работен режим е по-лесно, в сравнение с допускате, а включеното в комплекта управление е много изчерпателно и образно, тъй че и некомпетентен консуматор ще се оправи с лекост.

Подготовката стартира с слагане на сим картата и батерията. Сваляме долния похлупак, като се възползваме от процепа в профил вляво, слагаме сим картата в планувания за нея слот и по избор можем да инсталираме и microSD карта с потенциал до 32GB, само че за нея ще стане въпрос в последваща обява. След като сме пъхнали сим картата, слагаме и батерията, която е с потенциал 2100 мАч, и най-после слагаме назад капака.

За да включим мобилния хотспот, натискаме за 2-3 секунди бутона в профил, до момента в който светне знакът за заряда на батерията. Изчакваме още малко и ще забележим по какъв начин светват знаците за налични 4G мрежа и Wi-Fi консуматори. На преносимия компютър или смарт телефона пък ще видите Wi-Fi връзка от Tenda и остава само да въведете паролата (ключа за сигурност), с цел да се свържете безжично към мобилния хотспот. Фабрично заложената ключова дума e изписана на вътрешната страна на долния похлупак, тъй че когато го сваляте, не пропускайте да го запишете.

Настройки

Tenda 4G180 се настройва като всеки рутер през уеб интерфейс, само че също по този начин и посредством мобилно приложение, за което ще ви разкажем в последваща обява за устройството. Силно целесъобразна е промяната на паролата за достъп по дифолт до мобилния хотспот, защото някой в близост може да се възползва елементарно и да поеме надзор върху устройството и респ. върху мрежата.

За задачата свързваме Tenda 4G180 към microUSB порт на компютъра с включения в комплекта кабел и влизаме през уеб браузъра в настройките на мобилния хотспот – посредством посочения в документите IP адрес, консуматор и ключова дума по дифолт.

Смяна на паролата за достъп до настройките на мобилния хотспот

Възможностите за настройки са най-различни, само че те са добре познати на потребителите на домашни рутери. В случая ни интересува паролата за достъп до устройството – променяме я от менюто Settings>Device Settings, тъй че към този момент единствено ние можем да влизаме през уеб интерфейса и да настройваме мобилния хотспот съгласно желанията си. Под капака на Tenda има също бутон Reset, при натискане на който настройките могат да се върнат към фабричните, с изключение на софтуерно през уеб интерфейса.

Бързо уеб сърфиране

Сега към този момент можем да сърфираме на воля с Tenda 4G180, било то от преносим компютър, таблет или смарт телефон. Ако имате 4G връзка, скоростта в действителност е респектираща – ние се свързахме на 64Mbps към мрежата на Виваком (устройството поддържа даунлоуд до 150Mbps и ъплоуд до 50Mbps).

Но не забравяйте: трафикът на данни при мобилния интернет нормално е стеснен, според от проекта, който ползвате, тъй че при тази скорост може доста бързо да го изчерпите. Затова ползвайте мобилния хотспот тогава, когато нямате достъп до безграничен кабелен интернет. Разбира се, налични са варианти за ограничение както на скоростта, по този начин и на трафика.

Наличност

Мобилният хотспот Tenda 4G180 се доставя на пазара от сътрудниците на Tenda на цена към 160 лв. в комплект с батерия, кабел и в детайли управление за потребителя. С компактните си размери, малко тегло, скоростни индикатори и функционалност, това устройство има безспорни преимущества при някои сюжети на приложимост – в случай че пътувате постоянно, в случай че желаете повече независимост и еластичност при прилагане на мобилния интернет, а за какво не и като авариен вид, когато кабелната връзка вкъщи отпадне.

Очаквайте продължението за този забавен артикул – ще ви разкажем за функционалностите на мобилното приложение и опцията за шерване на наличие от microSD карта в интернет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР