Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати,

...
Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати,
Коментари Харесай

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати

Джо Байдън постави клетва като 46-ия президент на Съединените щати, дружно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис.

Джоузеф Робинет Байдън, както е цялото му име, се закле пред ръководителя на Върховния съд на Съединени американски щати Джон Робъртс.

Той употребява библия, която е благосъстоятелност на фамилията му от 1893 година. Същата библия Байдън употребява и когато постави клетва като вицепрезидент през 2009 и 2013 година.

Минути по-късно той се изправи на трибуната, с цел да произнесе встъпителната си тирада. Първите думи на новия президент на Съединени американски щати бяха: "Демокрацията надви. Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Ден на история и вяра ".

"Малко хора в нашата история са имали по-трудна задача и по-трудни времена спрямо тези, в които живее. Вирусът лиши толкоз доста животи за една година, колкото американци са починали във войни. Цялата планета се бори за оцеляване, на нас ни е ясно, че има домакински тероризъм, крайни политически сили - ние ще се борим с тях и ще ги победим ", съобщи още Джо Байдън.

Преди него Камала Харис се закле като първата жена вицепрезидент на Съединените американски щати.

56-годишната Харис постави клетва пред съдията от Върховния съд Соня Сотомайор, която влезе в историята през 2009 година, като първата латиноамериканка в правосъдната институция.

Харис употребява две библии - едната, принадлежала на някогашната й съседка и фамилна другарка Реджина Шелтън, а другата - бивше владеене на Търгуд Маршъл - първата афроамериканка във Върховния съд на Съединени американски щати.

Камала Харис дойде за церемонията със брачна половинка си Дъглас Емфох. Тя бе облечена в лилаво, като жест към Шърли Чисхолм - първата афроамериканка, която бе претендент за президент на Съединени американски щати през 70-те години.

Церемонията се организира при изключителни ограничения за сигурност и военно наличие поради щурма в Капитолия преди дни от последователи на Доналд Тръмп.

Лейди Гага, която е близка другарка на семейство Байдън, извърши химна на Съединени американски щати на церемонията. Тя беше с впечетляващ отбор, съчетаващ черно сако със огромна златна брошка на гълъб, държащ клонка и малиново-червена обилна пола. Лейди Гага пя тъкмо преди полагането на клетва от Камала Харис.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР