Джинджифилът е способен на много повече от това да подобрява

...
Джинджифилът е способен на много повече от това да подобрява
Коментари Харесай

Как да отслабнеш с джинджифил

Джинджифилът е кадърен на доста повече от това да усъвършенства усета на храната. Той е натурален сътрудник за намаляване. Тази негова страна е открита още от античната китайска медицина. Ако всеки ден добавяш джинджифил към храната си, той ще те защищити от гадене и стомашни проблеми, ще понижи шанса за поява на артрит, сърдечни болести и диабет… Или най-малко по този начин настояват някои хора. Истината е, че мъчно ще се предпазиш от тези положения, в случай че разчиташ единствено на джинджифил, само че той сигурно има своите удобни дейности върху тялото и въпреки всичко е добре да участва в менюто ти, написа фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Какво е джинджифил?

Това е корен, създаван най-вече в азиатските страни, най-много в Индия. По тази причина той е съществена съставна част в доста обичайни кухни за подготвяне на тофу или кимчи. В 100 гр. има 80 тиня. Цената му варира сред 4 и 6 лева за кг. В реалност, на теб ти стигат едвам няколко грама от този корен дневно, тъй че е много на ниска цена допълнение към режима. Съдържа доста витамини, само че главно от групата Б, както и калций, магнезий, желязо, калий, фосфор и други минерали.

Как можеш да добавиш джинджифил в дневното си меню?

Сипи 1 ч.л. сок от джинджифил в чашата си с вода. Ако предпочиташ закуската си със сладко, настържи 50 гр. от корена и го изсипи в бурканчето. Или го свари с чая си и го изпий 20 мин. преди хранене. Можеш да добавиш джинджифил към спагети, пилешко, торти, бисквити, овесени ядки, салатен дресинг. Дори можеш да дъвчеш малко парче, до момента в който седиш пред компютъра – стига да ти подхожда усетът му по този начин, тъй като самичък по себе си той е много необикновен и мощен - леко пикантен, само че прелестен.

Как да си приготвиш чай от джинджифил?

Счукай в хаванче малко парче джинджифил, а по-късно го свари с вода за към 2 до 5 минути. Прецеди го и консумирай на драго сърце. За по-силен резултат, добави към врящата вода и канела. В случай, че усетът на корена не ти харесва, можеш да добавиш мента. Използвай пакетче ментов чай или нарежи 4-5 свежи листа. Освен това можеш да го овкусиш и с мед и лимон.

Можеш да направиш и композиция от зелен чай и джинджифил.

Зеленият чай е известен освен като един от участниците в битката с неприятния холестерол и ободряващия си резултат, поради съществуването си на кофеин, само че също по този начин и със способността си да те направи по-умен, да усъвършенства устната ти хигиена и да ти помогне да живееш по-дълго. Комбинацията му с джинджифил го прави съвършен асистент за детоксикация на организма. Ето една рецепта по какъв начин да се изчистиш от свободните радикали:

Сипи две чаши вода в дребна тенджерка, добави зелен чай (2 с.л. насипно или две пакетчета), кората на един лимон и неговия сок, 1 ч.л. настърган джинджифил, канела и куркума по ½ к.л. След като водата заври, остави съставките да къкрят в продължение на 5 минути. Ако усетът ти се стори прекомерно мощен – подслади с мед.

Куркума и джинджифил

Чаят от куркума и джинджифил е вкусна и нискокалорична напитка без кофеин. Най-значимите му свойства са, че ускорява имунната ти система и се грижи за здравето на кожата ти. Как можеш да си го приготвиш вкъщи?

Важно е главните съставки да са свежи, т.е. в случай че имаш опция да купиш корен от джинджифил и корен от куркума, а не на прахуляк. За чая ще са ти нужни 1 чаша филтрирана вода, 1 ч.л. настърган джинджифил, 1-2 ч.л. настърган корен от куркума (или на прах), 1 ч.л. мед и лимонен сок.

Свари куркумата и джинджифила в продължение на 10-15 мин., след което прецеди и добави останалите съставки. Тъй като чаят е доста мощен, можеш да го пиеш единствено по един път дневно.

Сладки с джинджифил

Ако искаш нещо вкусно и потребно, което не е чай, ще ти дам и една рецепта за кокосови „ облачета “ с джинджифил. Те поддържат кръвната ти захар и са подобаващи за лека закуска сред храненията.

Загрей фурната на 170-180 градуса. В купа разбий 3 яйчени белтъка на сняг, добави 1 ч.л. стевия, 1 ванилия и 1 ч.л. настърган джинджифил. Разбъркай ги добре, а след това сипи 1 чаша счукан кокосов чипс и 1 чаша кокосови стърготини. Приготви тавичка и я покрий с хартия за печене. Сместа стига за 10-12 кокоски. Изпечи ги във фурната за към 10 минути или до момента в който заловен златен тен.

В заключение…

Макар джинджифилът да се е популяризирал в Европа още през 13 век, за българския пазар той е относително нова фалшификация и занапред стартира да навлиза в кухнята ни. Днес се употребява най-вече за лекуване на кашлица и простуда, само че многочислените му потребни свойства и приятния лют усет го вършат както потребна, по този начин и приятна добавка към всеки хранителен режим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР