Джесика Лоуман е основател на организацията Етичен бранд маркетинг“ и

...
Джесика Лоуман е основател на организацията Етичен бранд маркетинг“ и
Коментари Харесай

Джесика Лоуман: Желанията отстъпиха пред осъзнатите решения

Джесика Лоуман е създател на организацията „ Етичен бранд маркетинг “ и маркетинг пълководец от 1991 година, когато приключва университета на Южна Каролина. Ръководила е рекламни, IT екипи, както и екипи от туристическия бранш в Съединени американски щати и Германия. Тя поддържа дела, свързани с опазването на околната среда, и направлява обществени бизнесмени в построяването и въвеждането на маркетинг тактики.

За отговорността към природата Джесика споделя в платформата си Jessica Voice Over, както и в първата от поредност детски книжки „ Лили Боуърс и неканения посетител “. За „ Мениджър Нюз “ тя показа усещанията и препоръките си за връзка с потребителите по време на изключителната обстановка, засегнала повече от половината от популацията на планетата.

– Какво се трансформира в потребителското държание по време на пандемията от COVID-19? Как марките могат да се приспособяват към тези промени?

– Миналата година, с „ Петъци за бъдеще “ (бел. ред. самодейността на Грета Тунберг) и XR демонстрациите, свързани с екологичния колапс, тематиката за климатичните промени беше в новините съвсем всеки ден. Хората осъзнаха мрачното ни бъдеще и забелязах огромна смяна в потребителското държание. Семействата започнаха да лимитират използването на пластмаса, да употребяват повече публичен превоз, да преизползват, поправят, рециклират, да основават в домашни условия артикули за персонална грижа, да се вглеждат повече в етикетите за съществуване на екосъобразни съставки, да бойкотират неетичността на марките и така нататък

Тази година фокусът е върху COVID-19 и за първи път в историята ни доста хора просто се пробват да оцелеят, било то физически, финансово и/или прочувствено.

В момента виждаме струпване и поддържане на страхове. Тъй като доста консуматори разполагат с повече време и се тормозят, че ще изгубят работата си, стават по-осъзнати за живота като цяло. Те взимат по-съзнателни и не толкоз автоматизирани решения, въз основата на техните потребности, вместо на желанията си.

Освен това купуват повече посредством интернет, в сравнение с от физически обекти, в това число храна и други артикули, които нормално не биха купили онлайн. Онлайн стриймингът на филми и радио също се усили, давайки на промишленостите по-ефективни благоприятни условия за реклама. Туристическата промишленост ще поеме най-силния удар и към този момент отбелязва спад. Световният съвет за пътувания и туризъм предвижда загуба на 75 млн. работни места и 2.1 трлн. $ доходи в световен мащаб.

Брандовете могат да се оправят с това изпитание  с връзка, съгласуваност, колаборация и креативност.

По време на рецесия е по-добре да си деен и да надигнеш глас, в сравнение с да запазиш безмълвие. Комуникирайте по какъв начин се справяте със обстановката, по какъв начин предпазвате чиновниците си и по какъв начин помагате на потребителите.

Ако имате потенциал да изслушате потребителите си, в този момент е най-хубавият миг да вземете телефона и да проведете няколко изявленията за покупателните им благоприятни условия, а по-късно да ги премиите за отделеното време. Помислете си за клиентите ви, които живеят в изолираност и жадуват да поговорят с някого.

Открийте способи за съдействие с други компании, които споделят вашите полезности, с цел да окажете още по-силно влияние.

Например Световният ден на пчелата е на 20 май. Тази тематика дали вълнува марката, задачите и идеята ви? Ако е по този начин, свържете се с локални пчелари и създайте къс документален филм за това по какъв начин помагате да се усили популацията от пчели.

Седмицата на стилната гражданска война – главната причина устойчивата мода да набира все по-голяма известност – завърши на 24 април, само че екологичните марки могат да обединят напъните си във виртуално ревю и да дарят част от събраните средства на определена обща идея.

Само си помислете – нито един човек на тази планета не е предан единствено на един фешън бранд, тъй като стиловете им са самостоятелни, което значи, че една колаборация с съперник ще им помогне да доближат до нови евентуални клиенти. Изненадана съм, че не виждам това!

Има толкоз доста неща, които можете да извършите. Обсъдете го с екипа си, създайте тактика и бъдете изобретателни.

Не се отклонявайте обаче от полезностите и идентичността си. Не е време да се борите за идея, с която нямате нищо общо, просто с цел да докажете, че вършиме нещо положително. Това е така наречен „ грийнуошинг “, който е все по-често срещан измежду огромните марки, само че се възприема отрицателно от потребителите, които са наясно с операцията. Бъдете почтени, транспарантни и същински.

– Какво би трябвало да трансформират фирмите в маркетинг тактиките си по време на пандемията?

– Всички компании, най-много комерсиалните обекти, заведенията за хранене, фитнесите, салоните за хубост и местата за развлечения, ще би трябвало да направят много промени. Общо взето, всеки бизнес, който се наложи да затвори порти, ще би трябвало да промени маркетинг тактиката си.

Тези, които могат да действат онлайн или към момента са отворени, ще се пренастроят, само че може би не чак толкоз доста. Някои компании са затрупани с продажби сега и също би трябвало да вършат бързи промени.

Amazon да вземем за пример трябваше да назначи 100 хиляди служителя. Иска ми се това да се беше случило измежду дребните, етични онлайн магазини, само че трябват още доста промени в потребителското държание, преди да стигнем до такава степен.

Друг образец е пицарията покрай нас, която най-сетне стартира да предлага доставки до у дома и взимане от място. Ще спрат ли да вършат доставки откакто рецесията свърши? Ако са умни, ще продължат да дават тази услуга, тъй като я чакахме от години.

Дори и насоченият към услуги бизнес, като моя, ще би трябвало да наложи нови правила. Аз да вземем за пример предлагам 30-минутни безвъзмездни съвещания по правене на тактики за етичен маркетинг. Можете да се свържете с мен, в случай че имате потребност от помощ в този миг.

Основният фокус в маркетинг тактиката си остава това по какъв начин можем да помогнем на другите.

– На този стадий би трябвало ли марките да продължат с опитите да доближат до нови консуматори, или да се концентрират върху към този момент съществуващите?

– Ръцете долу – фокусирайте се върху това да задържите актуалните консуматори!

Независимо дали сме в рецесия или не, по-скъпо е да търсиш нови консуматори, в сравнение с да заложиш на към този момент съществуващите такива. На второ място, хората от ниската и междинната класа не са в въодушевление за покупки сега. Те взимат единствено това, от което имат потребност, тъй като се опасяват да не изгубят работата си.

Важно е да продължим да се нареждаме, само че още по-важно е да внимаваме по какъв начин го вършим. Една открита продажба не би могла да се реализира сега. Вместо това, изградете бранд осведоменост и промотирайте по какъв начин помагате на обществото по време на рецесията.

– За какво би трябвало да се приготвят маркетолозите след края на изключителното състояние? Има ли нещо, което в никакъв случай няма да бъде същото, каквото е било преди пандемията?

– Моята вяра и призив за всички обичайни маркетолози е да употребяват етичния маркетинг и да трансформират метода, по който продават.

Етичният маркетинг промотира честността, справедливостта и обществената отговорност като метод потребителите да създадат по-осъзнат избор. Това е доста по-хуманно и положително.

Етичният маркетинг оказва помощ на хората да трансформират метода на извършване на покупки, тъй че ненужният консумеризъм, който води до унижощението на околната среда, както и употребата на хора и животни да бъде стеснен.

Тъй като сме привикнали прекомерно доста на манипулативните практики, като да вземем за пример страха да не пропуснеш (FOMO) и тактиките, насърчаващи потребителят незабавно да си купи, към този момент не се замисляме доста. Но сега хората са доста чувствителни.

Това ще се отрази на спада в ангажираността с марките, които не престават с продажбите и манипулативните тактики и ще усили позитивното усещане на тези, които показват по-голяма отговорност за метода, по който продават.

Интелигентните маркетолози ще схванат, че тъкмо това избират потребителите, а доста скоро даже ще го изискват. Ако след рецесията се върнат към старите тактики, не се колебая, че ще изгубят от потребителската база.

Това би бил позитивният резултат от тази извънредно предизвикателна рецесия и съм подготвена и разчувствана да видя тази смяна!

Интервю: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР