Джентълмените намират убежище в тях от векове, но от няколко

...
Джентълмените намират убежище в тях от векове, но от няколко
Коментари Харесай

В Лондон се възражда традицията на женските частни клубове


" Джентълмените " намират леговище в тях от епохи, само че от няколко години дамите, на собствен ред, също имат частни клубове в Лондон, възраждайки английската традиция в битката за права на дамите, по-актуална от всеки път в разгара на придвижването #MeToo ( " Аз също " ).

На няколко крачки от " Оксфорд стрийт ", огромна комерсиална улица в центъра на английската столица, се намира елегантна пететажна тухлена постройка в джорджиански жанр, типична за лондонската архитектура.

Точно тук се обитава клуб " ОлБрайт " (AllBright), най-новият от поредност частни клубове, отдадени на женското благополучие.

400 дами членуват в клуба, учреден от 43-годишната Деби Уосков, някогашна собственичка на стартъп-компания, и 42-годишната Анна Джоунс, някогашен шеф на английското поделение на медийна група " Хърст ". Клубът има дълъг лист от чакащи и претендира да е напълно отдаден на " дейните дами " и професионалното им развиване.

" Опитахме се да създадем място, което да празнува и служи на дамите. От дамите и за дамите - място, каквото до момента липсваше " в Лондон, споделя за Агенция Франс Прес Анна Джоунс.

Обединеното кралство има, в действителност, жена министър председател (Тереза Мей), само че е още надалеч от равенството сред половете. Жени са едвам една трета от парламентаристите, акцентира Деби.

" Положението на работещите дами във Англия би трябвало да се промени и съгласно нас " ОлБрайт " е част от решението ", отбелязва тя.

Джаз и кафе

Тук въобще няма помещение за пушене на пури или тапицирани кресла - отколешни атрибути на мъжките клубове. Обстановката е уютна, изчистена и приятна, сред английския изискан и скандинавския дизайн. Тя подготвя към разпределяне с дълбоките си канапета и към работа с многото маси, подготвени за шерване.

На приземния етаж " ОлБрайт " предлага ресторантски ъгъл с топли питиета и подготвени салати, а на последния етаж има бар в жанр ар деко. Атмосферата в салоните на останалите етажи е работна и за това свидетелства едвам чуващото се щракане по клавиатурите на преносимите компютри на фона на джазова музика.

Ленайз Брадърс е пристигнала към 10 ч. Тя си е взела кафе и работи измежду купчина папки. Според тази 38-годишна диетоложка клубът е идеалното място за разширение на клиентелата и основаване на контакти.

" Специализирала съм се в работата с дами и за мен е разумно да бъда на такова място ", изяснява дамата с канадско-британски генезис, афроприческа и черна риза с бродирани цветя.

" Различно е когато си измежду дами. Това не значи, че наличието на мъже е нещо неприятно, само че местата, предопределени за дамите, са сякаш по-топли и приветливи ", добавя тя.

" Собствена стая "

Предлагайки на дамите място, където могат да се посветят на свои си занимания, " ОлБрайт ", както и други открити наскоро сходни средища в Лондон (като " Уи харт мандейз ", отворен в края на 2017 година и фокусиран върху споделеното работно пространство), способстват за обновяване на традицията на женските частни клубове.

Макар в никакъв случай да не са можели да съперничат по бройка и въздействие на мъжките клубове, съществуващи в Лондон повече от три епохи, дамските клубове имат не по-малък дял в историята на града и, по своему в битката за правата на дамите.

Един от най-известните - учреденият през 1892 година от Емили Масингбърд " Пайъниър клаб " - бил считан по това време за авангардистки и феминистки културен кръг.

В общество, в което дълго време определяща роля са играли мъжете, тези клубове " били за дамите опит за отвоюване на място в обществото, изключително в градовете ", изясняват Дейвид Дугън и Питър Гордън в отдадена на тематиката книга със заглавие " Жени, клубове и сдружения във Англия ".

Тези места представлявали " леговище за дамите от междинната класа ", глътка въздух от фамилните и публичните им отговорности, или както обобщава заглавието на есе на Вирджиния Улф - " Собствена стая ".

Не е чудно, че целият откъс от есето на английската писателка ( " Една жена би трябвало да има пари и лична стая ", /ако желае да написа проза) е изписан на витрината от матово стъкло на входа на клуб " ОлБрайт ".

Движението #MeToo породи динамичност в отбраната на правата на дамите. Смятам, че ние сме част от нея, акцентира Анна Джоунс.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР