Джаз барабанистът Джими Коб, свирил за покойната легенда Майлс Дейвис,

...
Джаз барабанистът Джими Коб, свирил за покойната легенда Майлс Дейвис,
Коментари Харесай

Почина барабанистът на Майлс Дейвис

Джаз барабанистът Джими Коб, свирил за починалата легенда Майлс Дейвис, е умрял на 91 след тежка двугодишна борба с рак на белия дроб. Тъжната вест заяви брачната половинка му Елеана пред NPR – музикантът си е отишъл на 24 май в дома им в Манхатън.

Барабанистът с цялостно име Уилбър Джеймс Коб беше последният останал жив член на първия секстет на именития джазмен Майлс Дейвис. Едва 30-годишен, Коб свири в знаковия албум „ Kind of Blue “ от 1959-а на Дейвис. Това е и най-продаваната джаз тава на всички времена – 5 милиона бройки.

Освен с Майлс Дейвис, който умря от пневмония на 65-годишна възраст през 1991-а, Джими Коб е свирил с музикални величия като Били Холидей, Дайна Уошингтън, Пърл Бейли, Дизи Гилеспи, Сара Вон и доста други. Той сяда зад барабаните на 13, а на 18 към този момент свири професионално и потегля на турне с Ърл Бостик. През 2008-а е награден с наградата „ Don Redman Heritage “, който се връчва на „ митове в джаза “. През 2011-а Джими бе включен в залата на славата за перкусионисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР