Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в

...
Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в
Коментари Харесай

Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата

„ Джамиите са международни монументи на културата, както Желязната черква в Истанбул ”, безапелационен е министърът на културата Боил Банов в ефира на bTV. Миналата неделя с тържествена гала в Истанбул беше открита реставрираната Желязна черква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.
По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че у нас „ се намират също и доста джамии, бани и мостове от османския период”, които се нуждаят от реституция.

По думите на министъра на културата все още страната ни няма формален ангажимент да реставрира джамии у нас, само че това е „ най-естественото”.

„ Иначе ще се окажем в обстановка, че Турция е доста по-толерантна към разликата в сравнение с България – нито това е по този начин, нито бива по този начин да се възприема”, безапелационен е Банов.

Културните планове за европредседателството

Много планове от културната стратегия за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов плановете, които ще бъдат показани на европейските посетители са подбрани извънредно деликатно и при безспорна бистрота.

„ С шест месеца ни се редуцира времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха”, безапелационен е Банов.

Клипът за европредседателството

Българският клип, с който представяме страната си в Европа по време на европредседателството, беше подложен на критика в обществените мрежи, тъй като се появи информация, че цената му е 200 хиляди лв..

Тогава Венци Мицов направи коментар онлайн, че тези пари могат да се дадат на недодялан спектакъл, да се финансира градеж на ново читалище и други.

„ Нямам какво да кажа – не ми е забавно. Такива популистки изявления в никакъв случай не са ми били интересни”, разяснява Банов.

След този коментар, Венци Мицов още веднъж се обърна към министъра на културата, още веднъж във „ Фейсбук” и се аргументира, че предходната му обява цели да провокира спор за положението на българската просвета и съзнателно е провокативен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР