Инцидентът възникнал на 11.11.2019 г. във Варна. Мъжът шофирал по

...
Инцидентът възникнал на 11.11.2019 г. във Варна. Мъжът шофирал по
Коментари Харесай

Осъдиха шофьор на автобус от Варна, убил възрастен мъж в катастрофа


Инцидентът зародил на 11.11.2019 година във Варна. Мъжът карал по линия №12 на градския превоз. Движейки се към спирка " Проектантска -2 “, на кръстовището на ул. " Прилеп “ и бул. " Цар Освободител “, рейсът заходил за ляв завой, като изчакал преминаващите напряко коли. В това време 87-годишен мъж пресичал кръстовището на пешеходна пътека. Тъй като за рейса сигналът на светофарната уредба се сменил на жълт и по-късно на червен, лидерът му потеглил внезапно, с цел да довърши маневрата. Борислав К. не забелязал пресичащия мъж и го блъснал. Оказал му първа помощ, подал сигнал и на телефон 112, само че за съжаления потърпевшият мъж умрял по-късно в болничното заведение. Като повода за гибелта му се показва тежка комбинирана контузия на главата и гърдите. Направените проби за алкохол и опиати на водача от Градски превоз са били негативни. 

Борислав К. е роден в Омуртаг, само че живее във Варна. Има приключено приблизително обучение, женен е, с чисто правосъдно минало.

Чрез бранителя си, 56-годишният мъж изиска разглеждане на делото по съкратената процедура, като призна обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. В този случай, съгласно Наказателно-процесуален кодекс, при постановяване на неоправдателна присъда, съдът наложително понижава наказването " отнемане от независимост “, което е наложил с 1/3.

Варненският областен съд реши, че Борислав К. е нарушил разпоредбите за придвижване, като не е бил задоволително деликатен и внимателен към възрастния пешеходец и не го е пропуснал да пресече, като по несъобразителност предизвикал гибелта му. За закононарушението съдът дефинира наказване " отнемане от независимост “ за период от 3 години, което редуцира с 1/3 до 2 години, като изтърпяването му се отсрочва с изпитателен период от 4 години, считано от влизане на присъдата в действие.

Освен това подсъдимият Борислав К. е лишен от право да ръководи моторно транспортно средство за период от 2 години.  

Присъдата предстои на обжалване или митинг в 15- дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР