1. Член 33 от ЗДвП да бъде променен. Да отпадне

...
1. Член 33 от ЗДвП да бъде променен. Да отпадне
Коментари Харесай

Тези промени ще засегнат милиони български шофьори


1. Член 33 от ЗДвП да бъде изменен. Да отпадне напълно текстът първоначално, който задължава водачите при избиране скоростта на придвижване да се преценява с атмосферните условия, релефа на местността, със положението на пътя и така нататък Да остане единствено изречението: " Водачите са длъжни да понижат скоростта и при положение на нужда да спрат, когато възникне заплаха за придвижването ". Мотивът е, че това извънредно нездравословен текст, който трансформира в виновни за възникването на произшествия 95 % от българските водачи, тъй като са карали с " несъобразена скорост ". В същото време той освобождава от отговорност представителите на всички институции, държавни, общински и частни компании, които дават отговор за поддръжката, маркировката, знаците, светофарите, ремонта на колите, образованието на водачите и прочие. И най-после – " несъобразената скорост " дава погрешна информация за аргументите, поради които стават тежките произшествия. И поради нея се стига до фактът, че България за 2017 година е на второ, а за 2016 година – преди всичко в Европейския съюз по брой на жертвите на 1 млн. поданици.

2. Да се напише нов текст на точка 8 в алинея 1 на член 163 от ЗДвП. Предложеният в този момент текст задължава катаджиите да водят национални регистри на водачите и техните нарушавания и санкции, на колите и на злополуките и да основават осведомителни фондове за предпазване на данните. Към този текст следва да се добави изречението: " Данните за всяко пътнотранспортно произшествие, при което е настъпила гибел, се обновяват след правене на авто-техническа експертиза, както и след влезнала в действие присъда. " Целта е в последна сметка да се посочи повода за всяко ПТП със умрял. С разпоредба да се задължат катаджиите да вписват в регистъра и детайлности – дали автомобилът е с летни или зимни гуми, дали водачът и пасажерите са били с колани, има ли дупки по асфалта, какво е положението на маркировката, мантинелите и така нататък Тази информация да бъде обществено налична на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи.

3. Нова алинея на член 180 на ЗДвП. Този член указва какво би трябвало да вършат пътните служители на реда и лидерът в случаите, когато се постанова принудителна-административна мярка (ПАМ) – преустановяване на регистрацията на МПС (по член 179, т.3). В новата алинея следва да бъде записано задължението на Министерство на вътрешните работи да възвръща служебно регистрацията на автомобила след приключване на периода на деяние на ПАМ (от 6 месеца до 1 година), да намери притежателя и да му върне огромния и дребния ваучър за регистрация и да му върне същият номер, който е бил свален. Ако това обвързване не се вмени на контролните орган, тази ПАМ опонира на Конституцията на Република България в частта й за цялост на частната благосъстоятелност. Държавата изисква от всеки, който желае да продава своя автомобил, дава го дава чартърен, да го за залог и така нататък, този автомобил да има регистрация и нито Министерство на вътрешните работи, нито различен орган няма право да лишава регистрацията за по-дълъг период от посочения в документите за налагане на ПАМ. В момента полицията прави конституционно нарушаване с това, че кара притежателите (около 15 000 души за 2017 г.) още веднъж да минат с автомобила си през каналите на КАТ и да си извадят нови номера, макар че наложената ПАМ е изтекла. 

4. Втора нова алинея към член 180 или напълно нов член 181 в ЗДвП. Да не се постанова ПАМ за преустановяване на регистрация (по чл.179, ал.3) на моторни-превозни средства, които са благосъстоятелност на юридически лица, като се изключи случаите, когато лидерът е лизингополучател или шеф на съответното сдружение. Мотиви – по по този начин препоръчаните текстове следва да бъдат сваляни номерата на рейсове и тролеи от градския превоз от 6 месеца до 1 година, в случай че водачът го заловен да кара пийнал или дрогиран по време на работа, или книжката му била взета, само че той е скрил това от шефовете си.

5. Нова алинея в член 17 на Закона за водачите на МПС. Този текст сочи кои водачи следва да се подлагат на психотест, какъвто и сега се изисква за водачите с професионални категории и таксиджиите. В новия закон за такива проучвания се пращат всички с отнети книжки за алкохол и дрога (около 5500 за 2017 г.) или изчерпани контролни точки, настрана още няколко хиляди души с влезнали в действие правосъдни решения за лишаване на дееспособност по разнообразни аргументи, плюс незнаен брой чужденци отвън Европейски Съюз, които желаят да си извадят български книжки и незнаен брой българи, които имат книжки от трети страни, а желаят да си извадят нашенска. Накрая – на психотест ще би трябвало да вървят и водачи, спрени при инспекция на пътя, на които катаджия е взел книжката, тъй като е заключил, че " очевидно " (по член 179, алинея 1, писмен знак " а " ) са нещо нервни. Затова предлагането е да остане психотестът за професионалните водачи (изброени в точки 1,3,4 и 9), а за всички останали () той да е наложителен единствено при положение, че са налице медицински документи, в които се сочат проблеми с психическото им здраве.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР