Наредбата има за цел да подпомогне дейността на всички участници

...
Наредбата има за цел да подпомогне дейността на всички участници
Коментари Харесай

Въвеждат мерки за защита на сградите от радон


Наредбата има за цел да подкрепи активността на всички участници в строително-инвестиционния развой и да докара до понижаване на риска за хората посредством осъществяване на дълготрайна политика и въвеждане на механически правила и правила за използването на процедура на съответни защитни ограничения при градеж на нови здания и коригиращи ограничения в съществуващи здания в употреба. Изготвена е и подредба на постройките за отбрана от радон, съгласно която се дефинират техническите индикатори за планиране на ограниченията за отбрана от този газ, който може да бъде рисков за здравето единствено във висока централизация. Той може да попадне в нова постройка от почвата, а в съществуваща постройка от почвата или през строителни материали, употребявани в предишното в региони с открито наличие на радон. Изискванията на наредбата няма да се ползват за преместваеми обекти, краткотрайни градежи, икономически постройки със селскостопанско предопределение и жилищни здания, както и здания със смесено предопределение, индустриални здания или за публично обслужване или обособени обекти от тях, в които приблизително годишно 1 лице не обитава повече от 15 часа седмично. Те няма да се ползват и за здания, в които водата от водоснабдителната мрежа е източник на радон, такива, чието функционално предопределение е обвързвано с лечебни процедури със съдържащи радон минерални води или съставляват недвижими културни полезности по Закона за културното завещание и други

Техническите ограничения за отбрана на постройките от радон ще се подхващат според от региона на местонахождението, което дефинира вероятността да проникне радон. Мерките за отбрана ще се вписват и в техническия паспорт дружно с условията към главните експлоатационни индикатори на строителните артикули. Предвижда се да се правят превантивни и коригиращи ограничения в друг размер и комбинации. За новите постройки те ще бъдат избрани на база информация за радоновия показател на строителната площадка, който е един от техническите индикатори при ново строителство. За съществуващите здания ограниченията ще се дефинират на база измерената на място " обемна централизация на радон в закрити пространства “, която ще се съпоставя с националната референтна стойност от 300 бекерела/куб. м. Сред ограниченията са полагане на хидроизолация, устойчива на навлизане на радон, създаване на системи за вентилация на почвата под здания, за вентилация на контактната структура, на кухи пространства в по-старите съществуващи здания, на контактен етаж без или с обитаемо пространство, уплътняване на присъединителните връзки и на детайли на подземни съоръжения и уреди и достъпите посредством контактната структура и други Мерките ще са наложителни единствено, когато с измервания се откри, че концентрацията надвишава националното референтно равнище, а превантивно ще се извършват при равнища на концентрацията под тази стойност.

За съществуващи здания в региони с ниска евентуална възможност от навлизане на радон, с централизация ненадвишаваща 100 бекерела/куб. м за представителна извадка от територията на региона, ще се ползват превантивни ограничения по избор на възложителя или притежателя на постройката. За съществуващи здания в региони с умерена евентуална възможност от навлизане на радон с централизация в интервала 101 - 300 бекерела/куб. м  ще се ползват превантивни ограничения в избран размер, а в здания, намиращи се в региони с висока евентуална възможност от навлизане на радон с измерена средногодишна обемна централизация над 300 бекерела/куб.м за представителна извадка от територията на региона наложително ще се ползва набор от разнообразни ограничения.

Концентрациите на радон могат да варират в разнообразни граници и в случай че в една постройка е измерено нараснало наличие, това не значи, че в прилежаща безусловно съществува възможност от навлизане на радон. Проникването на радон най-често се демонстрира в подземните етажи и в първи надземен етаж от постройките, където са и предстоящите места за използване на техническите ограничения.

Наредбата е част от пакета механически нормативни актове за угаждане на регламентираните в Закона за устройство на територията съществени условия към градежите с акцент върху хигиена, здраве и околна среда.

Проектонаредбата и претекстовете към нея могат да бъдат видени в Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР