Burgas24.bg и Емел Махмуд от Флагман.бг ще се включат в

...
Burgas24.bg и Емел Махмуд от Флагман.бг ще се включат в
Коментари Харесай

Репортер на Burgas24.bg ще гаси горяща тава в седмицата на пожарната безопасност

Burgas24.bg и Емел Махмуд от Флагман.бг ще се включат в част от демонстрациите по случай Седмицата на пожарната сигурност.

Професионалният празник на чиновниците от Групово дело " ПБЗН " -МВР-14 септември ще бъде маркиран със следните мероприятия:

       1. Дни на отворените порти от 10.09. до 14.09.2018г. във всички районни служби за ПБЗН от региона.

         2. Пресконференция с представители на локалните средства за всеобщо осведомяване  на 13.09.2018 година от 11.00 ч. в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас.

         3. Почитане  паметта на починали при осъществяване на служебния си дълг огнеборци посредством поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред постройката на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2018 година от 11.30 ч.

         4. Среща с ветерани в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2018 година от 16.30 ч.

         5. Представяне на опциите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от чиновници на РДПБЗН – Бургас с разяснение на разпоредбите за пожарна сигурност и отбрана при бедствия, повреди и изключителни ситуации  пред жители  и посетители на Бургас на площада пред паметника-мемориал " Пантеона " на 13.09.2018г. от 18.00 ч.

Както съобщихме, от през днешния ден започва седмицата на пожарната сигурност и честването на професионалния празник на чиновниците от Групово дело " ПБЗН " -МВР-14 септември.

Пожарното дело в България има богата история и постижения, сравними в доста връзки с развитите европейски страни. Редица генерации са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефикасна битка с огнената буря. Страната ни е измежду основателите за основаване на първообраза от 1900 година на днешната Международна асоциация на пожарните и избавителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 година наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се провежда Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, по този начин и у нас обединяването на пожарните служби се организира за възстановяване и уеднаквяване на образованието и развиване на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със забележителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният пълководец на Татар Пазарджик (дн. гр. Пазарджик) Найден Николов и пожарният пълководец на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат присъединяване 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

Съборът е призован на 14 септември 1905 година в София и работи до 18 септември. Разискват се положението на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, разпоредбите за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за възстановяване на ситуацията на пожарникарите, обезпечаването им при положение на акцидент и други въпроси. Констатира се съществено закъснение на пожарната отбрана в селата и дребните градове.

През 1995 година с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е оповестена за Професионален празник на чиновниците на Национална работа “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", с което е възобновена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

По одобрена традиция, огнеборците означават своя професионален  празник със " Седмица на пожарната  сигурност ", като тази година тя ще се организира от 10 до 14 септември. Организаторите организират голям брой мероприятия за повишение на противопожарната просвета измежду популацията, като огромна част от тях са ориентирани към децата. Освен децата, чиновниците ще срещнат и техните родители с противопожарните уреди и най-много по какъв начин да реагират при пораждане на пожар. В празничния ден с изключение на тържествени събрания е планувано поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, починали при осъществяване на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат проведени дни на отворените порти и приемни за жители.

Пожарникари и спасители ще показват гасене на пожари и осъществяването на аварийно-спасителни действия с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат  и възпитаници от националните надпревари по бедствия, повреди и произшествия. За възстановяване на взаимоотношението при пожари, бедствия и други изключителни обстановки, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на районните структури. Предвиждат се срещи с ветерани.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР