Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ наложи тежка санкция на отбора на

...
Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ наложи тежка санкция на отбора на
Коментари Харесай

Спартак Плевен се раздели с 2000 лева заради расистки обиди

Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ наложи тежка глоба на тима на Спартак Плевен. Плевенчани са санкционирани с 2000 лв. поради нарушение на открития ред по време на дуела против Берое в зала “Балканстрой ”. Публиката на домакините е употребила обидни думи на расистка основа по адрес на състезателите на “зелените ”, поради което клубът е осъден.

„ Налага на БК „ Спартак Плевен “, имуществена глоба в размер на 2 000 (две хиляди) лв. на съображение чл.37 т.2 от ДАП на НБЛ, за нарушение на открития ред по време на среща  по баскетбол от група лица посредством непристойна демонстрация, която основава ненормална конюнктура на терена, в среща № 68 сред тимовете на БК “Спартак Плевен ” и БК „ Берое “, извършена на 07.01.2023 година

На съображение член 27 от ДАП, решението по т.1 предстои на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен период от уведомяването за същото.

Мотиви: Съгласно отчета на дежурния представител на БФБ и рапорта за произшествия от 07.01.2023 година, в 18:00 минута на срещата се получил спор между състезатели от аварийна пейка на " Берое " и агитката на домакините (БК „ Спартак Плевен “), които са ситуирани относително близо. В разпрата, от публиката на домакините са употребявани обидни думи на расистка основа по адрес на състезателите на " Берое ". Конфликтът е овладян от старши съдията.

ДАС, смята проявата на публиката на БК „ Спартак Плевен “ за непристойна, създаваща ненормална конюнктура за осъществяване на баскетболна среща. Поведението на феновете, участващи в непристойната демонстрация не дава отговор на признатите правила за държание, като се отличава с изключителна смелост поради дискриминационния и расистки темперамент на употребяваните викания по отношение на състезателите на БК „ Берое “. Проявата на публиката, като се изключи че съставлява нарушаване по смисъла на член 37, т.2 от Дисциплинарно-административния устав на НБЛ, за което плануванаъа имуществена глоба е в размер до 5000 (пет хиляди) лв., също по този начин съставлява и нарушение  на нормите на чл.2, ал.1 и ал.2, т.1 и т.4, по отношение на чл.1 от Кодекса за етично държание на БФБ. ДАС регистрира събитието, че нарушаването от този темперамент се прави за пръв път от публиката на домакина, само че също по този начин приема за неприемливи подобен вид прояви, заради което постанова имуществената глоба в половината от планувания размер за същото нарушаване, предупреждавайки че при наново осъществяване ще наложи глобата в цялостен размер. “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР