Дистонията представлява синдром на продължителна мускулна контракция, водеща до поява

...
Дистонията представлява синдром на продължителна мускулна контракция, водеща до поява
Коментари Харесай

Какво представлява дистонията?


Дистонията съставлява синдром на продължителна мускулна контракция, водеща до поява на усукващи и повтарящи се придвижвания или заемане на абнормни пози на тялото. Две са главните форми на дистонията – първична и вторична.

Първичната торзионна дистония се отличава от вторичната по това, че в нейното пораждане не се отрива подлежаща добита причина, както и че не е съпроводена с промени в мозъчната конструкция. Вторичните форми , въпреки това, съставляват хетерогенна група от болести, в чиято етиология могат да влязат както наследствени фактори (с или без дегенрация на мозъчните структури), по този начин и добити неврологични болести.

Клиничната изява на първичната торзионна дистония има необятен набор – от форми с ранно начало и генерализирана изява до начало на болестта в късна възраст и с най-вече фокално (ограничено) засягане.

Каква е клиничната изява на първичната торзионна дистония?

В взаимозависимост от обсега на засягане на човешкото тяло и съответните мускулни групи, първичната торзионна дистония се преглежда в няколко форми:
Фокална – визира мускулни групи в избрана част от човешкото тяло, да вземем за пример ръката, врата и т.н; Сегментна – визира две или повече прилежащи елементи на човешкото тяло; Мултифокална – визира две или повече несъседни елементи на тялото; Генерализирана – визира най-малко един крак, натрупа на тялото и друга част от тялото; Хемидистония – визира цялата една страна на тялото.
Какви са аргументите за пораждане на първичната и вторична дистония?

Към днешна дата са открити над 20 генетични локуса, свързани с поява на първична дистония. Унаследяването може да е автозомно-доминантно, автозомно-рецесивно или Х-свързано унаследяване.

Обсъжда се ролята на нарушаване в предаването на сигнала по допаминовите пътища в мозъка, дисфункция на базалните ганглии в мозъка, участващи върху контрола на моторните придвижвания, както и допустимо битие на недостатък в постъпващата от периферията и обработваща се в мозъка сетивна информация.

Изследванията демонстрират по-голяма периодичност на поява на ранни форми на дистония (в детска или юношеска възраст) измежду еврейската популация от Източна Европа, както и измежду евреите от рода Ашкенази. Фокалните и сегментните дистонии са по-често срещани в женската популация.

Причини за поява на вторична дистония са:
Съдови фактори – исхемична увреда, артериовенозна малформация, перинатални увреждания; Инфекциозни причини; Травма; Мозъчен тумор; Токсични вещества; Лекарства – леводопа, допаминови агонисти, антипсихотици, антиконвулсанти, някои калциеви антагонисти и др.; Метаболитни заболявания; Невродегенеративни заболявания; Генетични фактори; Демиелинизиращи процеси в мозъка; Структурни промени в мозъка – вследствие на малформации и други
Кои са характерностите на първичната дистония?
Предвидима характерност на неволевото мускулно придвижване или надлежно заеманата поза, вследствие на засягане на характерна мускулна група; Неволевата мускулна контракция може да докара и до необикновени пози и усложнения при осъществяването на избрана задача; Дистонията може да остане фокална, само че може да засегне и друга част от тялото с прогресията на заболяването; Разнообразни сетивни тласъци могат да понижат силата на дистонното движение; Дистоничните придвижвания нарастват по интензитет при волево придвижване, което постоянно е характерно и рядко се изявяват по време на сън; С прогресията на болестта и релативно неспефични придвижвания могат да предизвикат появяването на дистония, а в по-късни стадии, появяването им е допустима и по време на почивка; Нерегулярни, само че ритмични контракции, могат да съпровождат дистонията – известно като дистония тремор синдром;

Свързани публикации.. Ботокс - актуалната терапия на дистониите 0 15 признака, насочващи към заболяването на Паркинсон 0 Болест на Уилсън - черният дроб не може да в профил непотребната мед 0

Как се слага диагнозата и какво е лечнието?

Диагнозата изисква търсене на възможна подлежаща причина. Изследване за генетично носителство на някои от познатитете разновидности, проучване на церулоплазмин и осъществяване на ядрено-магнитно проучване на основен мозък са измежду първите задания в диагностичния развой.

Лечението е симптоматично. Включва използване на антихолинергични субстанции, мускулни релаксанти, допаминови агонисти, интрамускулно слага на ботулинов токсин и други. Провеждането на дълбока мозъчна стимулация също е измежду обещаващите способи при първичната тозионна дистония.4170
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР