Дисплазията на тазобедрената става е много сериозно заболяване при новородени

...
Дисплазията на тазобедрената става е много сериозно заболяване при новородени
Коментари Харесай

Д-р Пукалски обясни как трябва да повиваме бебетата

Дисплазията на тазобедрената става е доста съществено заболяване при новородени и кърмачета, което продължава да бъде главен медико-социален и стопански проблем у нас. Според статистиката, в редица райони заболеваемостта продължава да бъде доста висока (60-80%) вследствие на погрешно развъждане на бебето.

Какво заболяване е дисплазията на тазобедрената става, какви са аргументите за неговата поява и по какъв начин се лекува то, беседваме с доктор Явор Пукалски, ортопед-травматолог в отделението по детска ортопедия и травматология на “Пирогов”.

Д-р Явор Пукалски е приключил висшето си обучение през 2011 година в Медицински университет - София и от 2012 година е част от лекарския състав на Клиниката по детска травматология на незабавната болница. През 2014 година е приключил курс по микрохиругия. От 2015 година заема длъжността помощник към същата клиника.

Специализирал е във Англия, Турция и Швейцария. Има много научни изявления в наши и задгранични медицински издания, както и участия в интернационалните симпозиуми и конгреси.

- Какво е дисплазия на тазобедрената става (ДТБС), доктор Пукалски?

- Тазобедрената става се образува от сферичната по форма глава на бедрената кост (нар. - “ябълка”) и съответстващата й ямка на таза, в която тя лежи (ацетабулум). Нормално по време на придвижване главата на бедрената кост остава постоянно покрита от ацетабулума.

Цялото изявление, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР