Дискусията за новите промени в енергетиката показа, че между министър

...
Дискусията за новите промени в енергетиката показа, че между министър
Коментари Харесай

Еднопосочен билет към енергийната борса

Дискусията за новите промени в енергетиката сподели, че сред министър Теменужка Петкова, шефа на КЕВР Иван Иванов (вдясно) и ръководителя на отрасловата комисия Валентин Николов има прочут синхрон

© Цветелина Белутова От 1 юли 55 хиляди компании и над 3000 семейства ще бъдат задължени да се доставят с ток от свободния пазар и разноските им ще се покачат. Това обаче е доста по-малко от първичните поръчки и демонстрира, че ръководещите не желаят промени в годината преди избори. Забавянето на либерализацията на бранша може да провокира по-резки промени за битовите потребителите след 2022 година, защото ще остане по-малко време за премахването на контролираните цени.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Ако има нещо, което ръководещите сигурно не обичат, това са промените в енергетиката. Тъй като по предписание те се бавят с години, най-после в системата се натрупва напрежение, което постоянно би трябвало да избие в по-високи цени на тока - а всяко по-съществено повишение на цените е бърза писта към митинги и рухване на държавното управление.

Заради тази взаимозависимост към този момент пета година трудно се чака либерализация на пазара, т.е. отпадането на държавните регулации за цените на електрическата енергия. След като в последните четири години, след закърпването на ситуацията в енергетиката, съвсем нищо не бе направено за рационализация на бранша, мярката която сама по себе си не е безспорна, стартира да става неизбежна. За да се освободи насъбраното напрежение за стотици милиони левове, нова порция консуматори би трябвало да стартират да заплащат пазарни цени. Само допреди месец сигналите бяха, че този път крачката ще бъде направена - в сметките на семействата и дребния бизнес се предвиждаше да се появи дял от сред 20% или 30% от потребената електрическата енергия, чиято цена не е избрана от регулатора, а е образувана на борсата. Но по прилика с данъчната разпоредба Н-18 и цените на тол-системата ръководещите и тук дадоха обратно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предложеният тази седмица модел за либерализация на енергийния бранш ангажира най-вече компании, които към този момент са били на свободния пазар в предходните години и са се върнали на контролирания поради сигурността и по-ниските цени. Няма да бъдат наранени бизнеси като фризьорските салони, адвокатските адвокатски фирми, магазинчета и други В този смисъл промяна няма с изключение на обстоятелството, че един път излезли на свободния пазар, потребителите към този момент няма да могат да се върнат на контролирания, каквато опция има сега.

По думите на ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов механизмът е щадящ. Но неналичието на политическа воля за по-съществена смяна в този момент значи, че такава няма да бъде направена и следващата година, когато ще има парламентарни избори. А това вещае същински потрес за битовите консуматори през 2022 година, защото ще остават единствено три години за осъществяването на промяната - страната е поела ангажимент пред Европейска комисия, че контролираният пазар в настоящия си тип ще изчезне до 2025 година Тоест същинското излизане на битовите консуматори на свободния пазар занапред следва.

Какво се планува

Според оферти през седмицата модел от 1 юли 2020 година на свободния пазар на електрическа енергия ще излизат всички небитови консуматори, които са присъединени към разпределителната мрежа на 30 и над 30 киловата мощ. Това да вземем за пример би могло да бъде дребна пекарна, хладилно хале или по-голям офис. Предоставените от ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " данни сочат, че става дума за общо 55 хиляди обекта. Близо половината от тях са съсредоточени на територията на ЕВН, евентуално в индустриалната зона към Пловдив. В същото време единствено към 10 хиляди са тези компании в Западна България, като едно от обясненията е, че множеството компании на територията на ЧЕЗ и в този момент са на свободния пазар.

Освен това на борсата ще бъдат изведени и битови консуматори, само че единствено тези, които са присъединени към разпределителната мрежа на 50 и над 50 киловата мощ. За съпоставяне - всеобщо жилищата са присъединени на 12 кВт, а къщите - на 20 кВт. Точно по тази причина мярката визира едвам към 3100 семейства - главно по-големи вили с басейни и сауни, резиденции, фамилни хотели и така нататък Каква е връзка с Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 "

При представянето на пакета промени в Закона за енергетиката в презентацията на ръководителя на енергийната комисия Валентин Николов бе оповестено, че за одобряването на механизъм за потенциал, който ще разреши държавна поддръжка за въглищните Топлоелектрическа централа като " Марица-изток 2 ", е належащо да има създаден и показан в Европейска комисия проект за следваща либерализация на електроенергийния пазар. В този смисъл се появи подозрението, че с извеждането на новата група консуматори на свободния пазар се бърза точно поради това изискване от Брюксел.

Според Таско Ерменков от Българска социалистическа партия това обвързване е наложено, защото държавното управление е закъсняло с подаването на апликационната форма за механизма за потенциали. " Излизането на свободния пазар би трябвало да е правна опция за потребителите, а не обвързване. Но в този момент заради натиска и бързането приказваме за обвързване ", споделя той и уточни, че единственото нещо, което може да се реализира с по този начин препоръчаните промени, е да се покаже на Европейска комисия, че работим по либерализацията.

В отговор енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че либерализацията не се прави поради механизма за потенциал, а е дълготрайна цел, чието реализиране се е забавило. " Не сме закъснели с въвеждането на този потенциал. Кандидатствали сме съгласно опциите, които Европейски Съюз дава, сега са в ход диалози, поели сме избрани задължения, по този начин както са поели всички останали страни членки, защото това е държавна помощ, която се дава на въглищните централи ", сподели още Петкова, като по-късно изясни, че въпросните задължения са свързани с " премахването на регулаторни недостатъци ".

" Новият механизъм за постепенна либерализация на пазара е следващ тест за отварянето на пазара, а не толкоз действителна либерализация ", счита Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. И добавя, че през годините е имало опити за поетапна либерализация, само че досега това към момента не е реалност. Валентин Николов пък споделя, че задачата е да се ревизира държанието на новите субекти на пазара и да се види какви ще са реакциите на търговците на ток, както и какво ще се случи на енергийната борса, с цел да се преценяват идващите стъпки.

Представената идея за промени в закона планува още КЕВР да създаде платформа за сравняване на цените, които търговците на ток оферират, тъй че потребителите по-лесно да могат да се ориентират и да изберат снабдител. Според Мария Кръстева от асоциация " Свободен енергиен пазар " обаче би трябвало да е ясно дали подаването на данни ще бъде целесъобразно или наложително, тъй като " цените са сензитивна информация и постоянно са комерсиална загадка ". В отговор Николов изясни, че тази платформа няма да е наложителна, а би трябвало да се създаде благодарение на търговците, с цел да бъде потребна на потребителите. Това обаче на процедура я обрича на крах още преди да е подготвена, защото в случай че не е наложителна за всички и липсват цени на услугите, никой не би имал потребност от нея.

Хаос преди старта

Идеята е измененията да бъдат разисквани и написани през март, тъй че да бъдат гласувани през април, с цел да има време за подготовка до 1 юли, когато ще влязат в действие. Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов обаче изрази опасения, че в случай че новите правила не са факт преди 1 април, ще зародят проблеми. Причината е, че това е датата, до която енергийните сдружения би трябвало да показват пред регулатора новите си ценови оферти и той да изготви съответния разбор, а без изясненост за размера на контролирания пазар това е невероятно. Подобно безпокойство изрази неотдавна и Калина Трифонова от УС на ЕВН, съгласно която, в случай че няма изясненост за броя на клиентите, които ще се доставят по контролирани цени, изчисляването на новите цени би било " безсмислено упражнение ".

От друга страна, разтърсвания може да има и при самите консуматори. " Вероятно част от хората и компаниите ще се оправят със заложения период 1 юли, само че някои от тях несъмнено ще изпитат усложнения в избора на снабдител, по тази причина евентуално е добре този развой да бъде малко по-дълъг, да се планува повече време ", разяснява пред " Капитал " Диловска. А Калина Трифонова от ЕВН изрази опасения, че чисто процедурно няма да има време за промяна на доставчиците на всички 55 хиляди компании.

По този мотив Зорница Генова от ЧЕЗ повдига въпроса какво ще се случва с клиентите, които не са съумели да си изберат търговец до 1 юли. Една от хипотезите е те да отиват при доставчиците от последна инстанция, каквито са електроснабдителните сдружения да вземем за пример. Но тогава цената на тока ще бъде доста по-висока. Според Пламен Стефанов от " Енерго-про " най-важното е да се одобряват правила за доставяне на клиентите, които не са излезли на свободния пазар макар задължението си, тъй че да не остават без електрозахранване и да не бъдат натоварени ненужно с огромни разноски. Към момента обаче сходна изясненост няма.

Тук има един различен проблем - множеството консуматори не знаят на каква мощ са присъединени и могат изобщо да не схванат, че би трябвало да си намерят снабдител на сила. Проверката пък става против възнаграждение на такса. Точно по тази причина някогашният омбудсман и сегашен водач на гражданското придвижване " Изправи се.БГ " Мая Манолова е на мнение, че излизането на битовите консуматори на свободния пазар би трябвало да става съгласно потреблението им, а не съгласно мощ, на която са присъединени. Според нея всеки може да направи информация какъв брой сила е потребил през миналата година и по този начин по-лесно ще се ориентират. Засега обаче няма изгледи предлагането да бъде разисквано в Народното събрание.

" НЕК към този момент има сполучливи покупко-продажби за пазаруване на нощна електрическа енергия от Австрия и Германия, за която в действителност продавачите си заплащат, с цел да се пласира на пазара, защото имат остатъци. "

Фотограф: Цветелина Белутова
Ще има ли ток на борсата

" Добре, ще ги изкараме на свободния пазар тези консуматори, само че от кое място ще се обезпечи спомагателната сила за тях ", попита депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. И в този момент се случва в борсовия сегмент " Ден напред " търсенето да надвишава предлагането, което на собствен ред води до повишение на цените и обстоятелството, че от началото на 2020 година България има втората най-висока стойност на електрическата енергия в Европа. А в допълнение повишение на търсенето без насрещно предложение може да има гибелен резултат върху целия бранш.

" Наред с излизането на потребителите на борсата би трябвало да се освободят задоволителни количества електрическа енергия от публичния снабдител, които да покрият увеличеното търсене на борсата. Ако се възнамерява добре и се обезпечи задоволителна ликвидност, не следва да има разтърсвания ", счита Соня Кадиева от асоциацията " Свободен енергиен пазар ".

Зад настояванията за " повече ток " обаче прозират претенции за " повече на ниска цена ток ". А това няма по какъв начин да се случи с либерализацията на пазара. След като търсене от 200 мВт мощ се изтегли от контролирания пазар, то разумно би трябвало да прелее на свободния, защото двата пазара са като скачени съдове. Проблемът е, че никой не може да накара производителите да продават под себестойност на свободния пазар, даже държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Ефектът от разрастването на свободния пазар ще бъде растеж на цените, защото спомагателното търсене няма по какъв начин да бъде покрито за сметка на евтини снабдители на сила. Всеки спомагателен мегаватчас ще би трябвало да се подсигури от все по-скъпи и по-скъпи производители, което при актуалната скица на свободния пазар естествено ще вдигне и цените като цяло.

Директорът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, чиито дъщерни сдружения НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " обезпечават 50 % от тока за борсата, счита, че няма да има проблеми, защото през есента следва обединяването на българския и румънския пазар " Ден напред ", а при започване на 2021 година и с гръцкия, с което нарастват опциите за обезпечаване на сила.

Вариант е силата да бъде обезпечена от държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която на процедура и в този момент създава същото количество електрическа енергия (около 2 млн. мВтч на година) за тези консуматори на контролирания пазар. Но това може и да не се случи, защото борсовите цени не всеки път устройват централата и тя избира да не работи, вместо да продава на загуба. Тук едно от предложенията на бизнеса е държавният Топлоелектрическа централа да взе участие на борсата даже когато цената покрива единствено променливите разноски (тези за въглища, въглеродни квоти и консумативи), които са към 93 лева./мВтч. По този метод ще се понижат загубите от регистрираните условно непрекъснати разноски, които по този начин или другояче се начисляват, даже ТЕЦ-ът да не работи - заплати, осигуровки, прехрана и така нататък Това обаче е комплицирано от техническа позиция - блоковете на централата могат да работят на най-малко 60% от мощността си. Тоест, в случай че на пазара се отвори потребност за 20 мегавата и в случай че към този момент включените блокове на " Марица-изток 2 " работят на макс, централата няма техническа опция да завърти нова турбина.

Новата сметка за ток

Основният въпрос към идната промяна е по какъв начин това ще се отрази на разноските на потребителите. Категоричен отговор обаче няма. По принцип либерализацията на пазара на електрическа енергия допуска свободно договаряне на цени и условия на доставка (плащане, период на контракти и др.). В развитите пазари този тип услуга може да вземем за пример да се предложи и с предплащане на несъмнено количество електрическа енергия, сходно на предплатените SIM карти при мобилните услуги, само че по информация на " Капитал " от източници от пазара преобладаващата част от подписаните контракти у нас все още са едногодишни, като стартират да навлизат и тримесечни такива.
Калина Трифонова от ЕВН и Владимир Дичев от ЧЕЗ предвидиха, че може да има безпорядък при въвеждането на промяната от 1 юли заради късите периоди

Фотограф: Цветелина Белутова
Все още има контракти с закрепена цена, само че заради неналичието на предложение на дълготрайни артикули на борсата, които да обезпечат нужните количества на търговците по закрепена цена, от ден на ден съглашения за доставка на ток са индексирани към сегмента " Ден напред " плюс добавка за услугата на търговеца. " Това важи с особена мощ за по-големите потребители, само че при по-малките консуматори най-вероятно търговците ще предпочетат да усъвършенстват работата си, като оферират закрепена цена за доставка, вместо всеки месец да пресмятат фактурата ", сподели за " Капитал " един от търговците на ток.

Ако през днешния ден би трябвало да се подписа контракт с новите консуматори на свободния пазар, цените им ще се движат сред 120 лева и 130 лева за мегават според от профила им на консумация. За съпоставяне - в този момент цената, на която НЕК продава силата за контролирания пазар, е малко под 90 лева./мВтч. Това обаче е цената единствено на дейната електрическа сила. След нея и в двата случая идват разноски по цена " Задължение към обществото " (почти 20 лева./мВтч), данък (2 лева./мВтч), Данък добавена стойност и мрежови разноски, които са регулаторно избрани от КЕВР. Кръгом след противоположния завой

През последните години проблемите на борсовия пазар и непостоянните цени накараха доста от консуматори да се върнат на контролирания пазар, където цените съзнателно се задържат ниски поради политическия комфорт. Последният годишен отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) до Европейска комисия демонстрира, че сходна миграция са създали 24 496 компании и 1108 семейства единствено до края на 2018 година Информацията за 2019 година ще бъде систематизирана до няколко месеца, само че е несъмнено, че тази наклонност се ускорява, откакто предходната година борсовите цени на тока станаха още по-високи.

Това е разбираемо от позиция на потребителите, които търсят метод да си усъвършенстват разноските или най-малко да имат предвидимост. Но основава съществени несъответствия. При определянето на цената за контролирания пазар да вземем за пример КЕВР взема поради общото количество нужна електрическа енергия и прави микс от другите производители, тъй че да получи мечтаната стойност на тока. Когато в хода на годината десетки хиляди компании спрат да се доставят посредством търговец на сила и се върнат на контролирания пазар, сметката става неверна и внезапно поражда потребност от още ток. Това е формалната причина енергийният министър Теменужка Петкова да издава изключителни заповеди, с които задължава Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да създава спомагателна сила за контролирания бранш - разход, който по-късно се покрива посредством цена " Задължения към обществото ", която заплащат всички, даже и тези, които са на свободния пазар. Оттук идва и недоволството на огромната промишленост.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

За да се пресече тази отрицателна наклонност, новите промени в Закона за енергетиката плануват да се постави завършек на енергийното номадство. Домакинствата и компаниите, които един път бъдат изведени на борсата, към този момент няма да могат да се връщат на контролирания пазар. Тук обаче Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт напомня, че връщането на регулирния пазар е било невероятно и през 2012 година Тогава поради положителните цени имало пик на небитови и битови консуматори, които желали да доставят силата си на борсови цени. Последвалите банкрути на търговци на ток обаче довели до повишаване на цените и се наложило възбраната за връщане на контролирания пазар да бъде анулирана, споделя тя. Така че може и сегашната наредба да не е изключително дълготрайна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР