Дисковете Exos са безапелационна комбинация от корпоративен клас надеждност, скорост

...
Дисковете Exos са безапелационна комбинация от корпоративен клас надеждност, скорост
Коментари Харесай

Seagate Exos X и E – големи, бързи и икономични HDD


Дисковете Exos са безапелационна композиция от корпоративен клас надеждност, скорост и ниска цена
(снимка: Seagate)

„ Смайващо огромен, демонски бърз ” – по този начин ранните консуматори дефинират твърдите дискове (HDD) от сериите Exos X и Exos E на Seagate. И двата типа са от корпоративен клас, предопределени за огромни центрове за данни, подготвени за огромно натоварване по всички критерии. Дисковете от серията X незабавно бият на очи и с гигантския си потенциал: до 18 терабайта (TB). А това прави цената на съхранението забележително ниска. Определящ фактор и за двете линии е техният извънредно невисок коефициент на дефектиране: показателят на надеждност при 24х7 работа е 0,35.

Експоненциалното увеличение на размера на информацията в световен мащаб е феномен, за който се приказва от няколко години. Но през 2020 година той бе „ застигнат ” от пандемията на ковид. Тя добави ново предизвикателство към устройствата за предпазване на данни. Не стига, че нарастват неудържимо като размер, те би трябвало да са годни и за новия „ хибриден ” модел на работа. Това значи да бъдат проектирани по този начин, че да са налични от доста места, отблизо и надалеч, в корпоративни центрове и в облачни системи, непрекъснато онлайн, налични през всевъзможни типове връзки.

В отговор на сходни условия твърдите дискове на Seagate от серията Exos X и Exos E са проектирани за безпощадна непрекъсната работа, 24х7, с огромен размер, с елементарен достъп до данните, при оптималната надеждност. Замислени за корпоративни и облачни центрове за данни, двете серии от време на време биват търсени и за вграждане в „ персонални ” центрове за данни на самостоятелни експерти – фотографи, видео-оператори, графични дизайнери, архитекти и други експерти, чиято активност заради своето естество генерира големи размери данни. Дори и геймърите, които по някаква причина избират HDD пред SSD, имат съображение да изберат дисковете Exos поради високата им скорост.

Seagate Exos X

Много огромен, доста бърз, неустоимо пестелив – Exos X18 е корав диск от висок корпоративен клас. Специалистите, които към този момент са го тествали, споделят, че наред с отличните му параметри цената е искрено феноменална.

Exos X18 е планиран за безпощадно „ бъхтане ”: 2,5 милиона часа без спиране
(снимка: Seagate)

Колко феноменална? На пръв взор цената от 1200+ лв. може да смути мнозина, само че в действителност тя е много съблазнителна и то освен за ИТ експертите в огромните облачни центрове за данни, а и за мнозина отвън този експертен кръг. Съотнесена към потенциала, сходна цена значи 6,5 стотинки на гигабайт.

Капацитетът варира от 12 до чудовищните 18 терабайта при другите модели. Без подозрение привлекателна и за ИТ експертите в центровете за данни, и за експертните самостоятелни консуматори е скоростта на входно-изходните интервенции: 260-270 MB/s, като при „ двойния ” X14 тя доближава 524 MB/s. В този случай е вградена технологията MACH 2 на Seagate: дискът има две глави за четене и писане, работещи по едно и също време и без значение една от друга.

Дискът е планиран за безпощадно „ бъхтане ”: 2,5 милиона часа без спиране. Неговият рейтинг за срив е едвам 0,35 – знак за висока надеждност. Затова и не е изненада, че устройствата идват с 5-годишна гаранция.

Exos X18 е корав диск от висок корпоративен клас с потенциал до чудовищните 18 терабайта
(снимка: Seagate)

Мнозина от специалистите, които към този момент са тествали някой от дисковете от серията Exos X, споделят още, че дискът е осезаемо гръмък. Това може да е от голяма важност за самостоятелните консуматори – експерти от специалности с характерен за тях огромен размер на обработваните данни и надлежно потребност от неголеми системи за предпазване, да вземем за пример в дребен офис или домакински офис. Тогава този звук има известно значение, както и чувството за осцилация.

Независимо от това обаче даже притежателите на дребни системи за предпазване с Exos X са безапелационни, че и шумът, и топлината си коства да се одобряват на фона на безапелационната композиция от ниска цена, корпоративен клас надеждност и „ облачна ” скорост на входно-изходните интервенции. За корпоративните консуматори, несъмнено, шумът няма никакво значение.

Seagate Exos E

Дяволски бърз, пестелив, за тежко натоварване – с тези думи могат да се опишат дисковете от линията Exos E на Seagate. Проектирани за корпоративни сървърни системи и „ облачни ” инфраструктури, те са замислени за висока компактност на данните, ниско енергийно ползване и интегритет на данните. Със своя 2,5 инча форм-фактор множеството представители на семейството са планувани за модерните центрове за данни: подготвени за 24х7 работа, 2 милиона часа работа без спиране и без срив, при към 5W консумация.

Exos 7E8 е прочут измежду експертите с неписания етикет „ няма грижи ”
(снимка: Seagate)

Любимец от тази серия обаче се оказва 3,5-инчовият Exos 7E8, чиито форм-фактор му разрешава да бъде вграждан даже и в по-стари сървъри и системи за предпазване на данните, гарантирайки до 249 MB/s. По същата причина той се слави и измежду домашните консуматори от свободни специалности, боравещи с огромни размери данни (снимки, видео, рендери). Лесно се вписва в дребен домакински сървър и RAID настройка. В допълнение, устройството има и SATA, и SAS интерфейс, а другите модификации варират от 1 TB до 8 TB.

Професионалистите употребяват за него неписания етикет „ няма грижи ”. Ранните му консуматори удостоверяват, че моделите от линията са способни да устоят на натоварване от 550 терабайта годишно.

Енергийна успеваемост

Всички модерни твърди дискове на Seagate са хелиеви. Вътрешността им е изпълнена с хелий – газ, който е по-лек от въздуха – и надлежно понижава триенето и турбуленциите при въртенето на плочата-носител. В резултат на това те употребяват по-малко сила за своята работа.

Exos дисковете на Seagate икономисват на организациите обилни суми от сметките за електрическа енергия
(снимка: Seagate)

За организациите с корпоративни и облачни центрове за данни е от огромно значение и енергийната успеваемост на тези устройства. Тяхната оптималната консумация е 9,4-9,8 вата. Това надали ще впечатли самостоятелния консуматор изключително доста, само че за корпоративните структури с доста сървъри и хиляди дискове, подредени в шкафове, изпълващи цели зали, това има значително значение: енергийното ползване от порядъка на 0,52 вата на терабайт съхранявани данни значи обилни спестени суми от сметките за електрическа енергия.

Твърдите дискове от сериите Exos X и Exos E се налични на нашия пазар в, наред с останалите сторидж артикули на международния производител Seagate.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР