Дирекция Социално подпомагане се задъхва от липса на кадри. В

...
Дирекция Социално подпомагане се задъхва от липса на кадри. В
Коментари Харесай

Криза за социални работници, липсват млади кадри

Дирекция „ Социално подкрепяне ” се задъхва от липса на фрагменти. В момента има 9 вакантни места, а искащите да ги заемат са толкоз малко, че работодателите са склонни да правят отстъпка от първичните условия. Вече са подготвени да огледат CV-тата на претенденти с по-широк кръг филантропични специалности, вместо наложителната преди бакалавърска степен по обществени действия, специфична педагогика, обществена педагогика и логика на психиката.

Шефката на дирекцията в Пловдив Надя Танева към този момент е пратила в Агенцията за обществено подкрепяне предложение за назначение на няколко нови сътрудници, само че за най-малко 5 от позициите към момента няма подобаващи претенденти. Процедурата е пловдивската дирекция да предложи на АСП, която в действителност оформя трудовите контракти.

Проблемът в гилдията е най-много с младите фрагменти, изясни Надя Танева. Новонаетите устоят приблизително по една година и напущат - част от тях отиват да работят като педагогичен съветници в учебните заведения, други - във фондации и центрове, които оферират обществени услуги по разнообразни планове. В частния бранш работното време е по-неудобно, само че заплащането е двойно, споделя Танева. В момента младите обществени служащи, които излизат от университета и нямат трудов стаж, се назначават на стартова заплата 540 лв..

Срещу това минимално възнаграждение от тях се очаква  да владеят съвършено законодателството, да познават цялостния набор от обществени услуги, които се оферират от държавния бранш и други организации в общината, да имат и нужния психически метод към хората в потребност, да са гъвкави и непрекъснато да учат, изяснява Танева. „ Хората, които идват да работят при нас, си харесват работата и си потеглят със сълзи на очи, тъй като желаят да упражняват специалността, само че тези условия не ги удовлетворяват -  казва тя. - Не им тежи толкоз, че обикалят  рискови региони, нито че влизат в фамилии с тежки болести, нито че си носят работа у дома, а че финансовото измерение не подхожда на положения труд. ”  

Повечето нови попълнения в екипа идват от университета, постанова се да живеят тук на квартира и приходът не стига, с цел да си посрещат разноските. Стига се до това родителите да не престават да ги устоят, все едно са още студенти. А желаят да са независими финансово и да порастват в кариерата - две неща, които сегашната обстановка в службите за обществено подкрепяне не може да обезпечи. Както се намерения за приходите на учителите, извънредно време е да се преразгледа и заплащането на обществените служащи, безапелационна е Надя Танева.  

Тази година трима души от екипа напуснали, следва пенсиониране на други. Преди 2 година пък се случило шестима чиновници да си тръгнат единствено за месец. Най-масово става това през летния сезон, когато има повече други възможности.  След освобождението на всяко място попълването на екипа става мъчно. Спецификата е такава, че се работи по съответни проблеми и отчети, промяната на индивида изисква време новият да навлезе и качеството на работа пада, забелязала е Надя Танева.  

Заради ниските заплати, рецесията за фрагменти е в цялата обществена сфера, изключително в  старешки домове и центрове за хора с физически увреждания, където има заболели на легло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР