Дирекция „Инспекция по труда“ Враца се включи на 21 септември

...
Дирекция „Инспекция по труда“ Враца се включи на 21 септември
Коментари Харесай

Инспекцията по труда във Враца се включи в екшън ден с ударни проверки

Дирекция „ Инспекция по труда “ Враца се включи на 21 септември 2020 година, в "екшън ден ", при който наличният състав на Агенцията ревизира в цялата страна работодатели, при които през последните три години са установявани случаи на работа без трудов контракт повече от един път, оповестиха от институцията.
С масираните инспекции започва за България Седмицата на действието, която се организира в границите на Европейската акция за заявен труд. На територията на област Враца бяха тествани 8 работодатели. Не се откриха случаи на работа без трудов контракт.
Наблюденията върху активността на дирекцията демонстрира, че контролът оказва дисциплиниращ резултат върху работодателите, защото рядко се откриват нови случаи на работа без трудов контракт в предприятия, в които са установявани такива. Забелязва се обаче потреблението на други форми на недеклариран труд, като работа на цялостен работен ден при контракт на повърхностен, приемане на част от възнагражденията нерегламентирано и други, които са мъчно доказуеми, изключително без съдействието на работещите.
Следва да се има поради, че като работят недекларирано, служащите и чиновниците губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от компенсации или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.
Европейската акция за заявен труд се провежда от Европейската комисия посредством Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е предоставена на Инспекцията по труда с дейното партньорство на МТСП, МОН, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, АЗ и всички национално представителни организации на служащите и чиновниците и на работодателите. Целта е бъдещи и сегашни работещи, както и работодатели, да бъдат осведомени, главно посредством обществените мрежи, за правата, които им дава заявеният труд.
Инспекцията по труда провежда и онлайн срещи с възпитаници, с цел да изясни правата им при започване на работа, както и какви изгоди им носи заявеният труд. В осведомителната акция измежду учениците на територията на област Враца се включиха две учебни заведения. При предпочитание специалисти на дирекция „ Инспекция по труда “ Враца са подготвени да осведомят учениците и на други учебни заведения.
Информация за акцията, както и за правата на работещи и работодатели, се разгласява в особено основаната Facebook страница „ Всички права непокътнати “ са качени видеа, с информация за изгодите от заявения труд.
Възпитаването на просвета на предварителна защита посредством информиране и консултиране на бъдещи и сегашни работещи и на работодатели е съществена част от активността на Инспекцията по труда. По план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ са създадени въпросници за самоконтрол, които ще разрешат на работодателите да се самооценят до каква степен вярно ползват трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до осъществяването на инспекция от контролните органи на Инспекцията по труда. Част от въпросниците са свързани и с използването на наредбите, които контролират възникването, реализирането, изменението и прекратяването на трудовите правни отношения. Предстои стартирането на пилотно използване на новата форма на надзор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР