Дирекциите „Инспекция по труда“ в Бургас, Варна и Добрич, на

...
Дирекциите „Инспекция по труда“ в Бургас, Варна и Добрич, на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда щурмува морето

Дирекциите „ Инспекция по труда “ в Бургас, Варна и Добрич, на територията на които се намират курортни обитаеми места, уголемяват контрола в обектите със сезонен темперамент, поради активизирането на летния туристически сезон. Това оповестяват от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ).

Акцент при инспекциите е законосъобразното наемане на работна ръка, в това число на жители от трети страни и за съблюдаване на трудовите права на служащи от Украйна, получили краткотрайна протекция у нас.

Недекларираният труд е постоянно срещан в дейностите хотелиерство и ресторантьорство, заради което Инспекцията по труда реализира целогодишен надзор в тях, а по време на зимния и летния сезон се провеждат и инспекционни акции.

За първите 6 месеца на годината в двете стопански действия са осъществени 3620 инспекции, при които са открити 18 904 нарушавания. От тях, свързани със здравословните и безвредни условия на труд са 8171, а тези по реализиране на трудовите правни отношения са 10 657. Случаите на работа без трудов контракт в двете действия са 352 лица. От откритите нарушавания 2579 са по заплащането на труда, а 1676 са по работното време, прецизират от Инспекцията по труда.

Планирана е специфична мярка в проекта за инспекции, ориентирана към ограничение на нерегламентираните практики при наемане на работна мощ. С подобен акцент са и инспекциите в селското стопанство и строителството, които също са рискови браншове по повод потреблението на недеклариран труд. През 2022 година се провежда и акция за надзор на работодатели, при които са открити повече от един път случаи на работа без трудов контракт. Традиционно над 2/3 от инспекциите на Инспекцията по труда са свързани с надзор на трудовите правни отношения -
възникването им, заплащането на труда, спазването на наредбите за работното време и други За шестте месеца на 2022 година са открити 1422 лица, работещи без трудови контракти във всички стопански действия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР