Директорите, които управляват бизнеса и ИТ отделите, се насочват към

...
Директорите, които управляват бизнеса и ИТ отделите, се насочват към
Коментари Харесай

Силна перспектива за доставчиците на PaaS услуги

Директорите, които ръководят бизнеса и ИТ отделите, се насочват към стратегически вложения в облачни калкулации, сочи нов отчет на анализаторската компания Gartner

PaaS съставлява пълноценна среда за разработка и внедряване на приложения в облака (източник: CC0 Public Domain)

Глобалните разноски за решения от вида „ платформа като услуга “, или PaaS, ще доближат 20 милиарда $ през актуалната година, предвижда анализаторската компания Gartner. Само след три години – през 2022 година – размерът на този пазар ще възлезе на 34 милиарда $.

PaaS съставлява пълноценна среда за разработка и внедряване на приложения в облака с запаси, които разрешават стартиране както на по-прости планове, по този начин и на решения от индустриален клас. Клиентът купува нужните запаси от доставчика, заплаща съгласно потреблението и се свързва през сигурна интернет връзка.

Анализът на Gartner обгръща над 550 PaaS решения, повече от 360 доставчика и 21 пазарни сегмента. Почти половината (48%) от тези услуги се явяват извънредно облачни. При това нито един от доставчиците не участва във всичките 21 сегмента, а 90% работят единствено в един сегмент.
още по тематиката
Като максимален сегмент на PaaS пазара се обрисуват услугите, които оферират бази данни и платформи за разработка на приложения. Освен това набират известност решения, свързани с блокчейн, изкуствен интелект, машинно образование и без-сървърни технологии.

Директорите, които ръководят бизнеса и ИТ отделите, се насочват към стратегически вложения в облачни калкулации, разяснява Gartner. Именно облачните калкулации са една от основните сили за смяна на ИТ пазара, която завоюва всеобщо доверие.

Според анализаторите, доста компании залагат в дълготрайна вероятност на локалните калкулации, до момента в който доставчиците на съвсем половината PaaS решения се концентрират върху облачните планове, приходите от които порастват по-бързо. Очаква се през 2022 година разноските за облачни ИТ артикули от корпоративен клас да превишат харчовете за не-облачни технологии.

Същевременно, анализаторската компания Synergy Research Group заяви, че през 2018 година сумарните разноски за услуги по внедряване на облачни инфраструктури, включително обществени решения IaaS, PaaS и управляеми частни облаци, са достигнали съвсем 70 милиарда $, което е с 48% повече в сравнение с през 2017 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР