Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 световни оперни театри

...
Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 световни оперни театри
Коментари Харесай

Днес в София беше открит престижният форум Опера Европа“

Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 международни оперни театри са у нас по покана на учен Пламен Карталов. Те ще обменят хрумвания по какъв начин се вършат качествени оперни спектакли в актуалните условия. Елитът на международната опера ще е и измежду гостите на премиерата на операта „ Янините девет братя “ довечера.

  Операта Операта "Янините девет братя " пред задгранична аудитория
Най-българската опера „ Янините девет братя " на Любомир Пипков е избрал учен Пламен Карталов за сериозните погледи на задграничната аудитория. Преми...

Операта „ Янините девет братя “ още веднъж е на сцената на Софийската опера. В плана театърът е заложил интернационалния си авторитет. Тази вечер спектакълът е подложен на оценката на международни експерти в жанра, а след два месеца ще даде начало на гастрола на трупата в Болшой спектакъл.
Петър Бучков: Много рядко се слага тази опера, тъй като тя е с извънредно сложна партитура, само че толкоз красива, толкоз могъща музика. Нека да я създадем като хората. Нека публиката да оцени нашите композитори, нашата просвета какви достижения има. Габриела Георгиева: Аз съм подобен вид певица, че за мен водещото е страстта и разгадавам навръх това - да вляза в сърцата на хората тъкмо с тази страст, с това, с което ще ги предизвиквам да се замислят. Не да слушат тонове и да пея едни красиви тонове единствено. Аз просто желая да разчувствам хората и да излязат от спектакъла с едни въпроси, на които да си отговорят.  „ Реквием “ на Джузепе Верди ще прозвучи в Софийската опера и балет „ Реквием “ на Джузепе Верди ще прозвучи в Софийската опера и балет
Утре вечер в Софийската опера ще прозвучи безсмъртния РЕквием на Верди. Творбата е мотив за завръщането на оперната прима Красимира Стоянова на родна...

В спектакъла взе участие и група момчета, които нямат никакъв опит в операта. Тяхното наличие обаче ще донесе характерен нюанс на постановката.
Кукери сме от най-голямото село, което се занимава с подобен обичай- това е село Ярджиловци, Пернишка област. Едни от най-големите маски, които ще вземат участие в спектакъла. Те наподобяват нещо може би на два метра, имаме и два метра и тежат към 60 кг..
Акад. Пламен Карталов към този момент знае какъв е усетът на триумфа, който му носи това заглавие. Предишната му режисура на „ Янините девет братя “ има необятен отзив в артистичните среди.
Акад. Пламен Карталов, шеф на Софийската опера и балет: Поставих я 1984 година, само че това е с един нов прочит на творбата и мисля, че Пипков, в случай че беше жив щеше да открие тази иносказателност в концепциите на режисурата, които мисля, че най-близко кореспондират с това, че той избира един феодален сюжет с желанието тя да звучи модерно.
Завесата за „ Янините девет братя “ се подвига довечера. Аплаузите на публиката ще измерят дали труда на артистите през последните месеци се е увенчал с триумф.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР