Директорът за бизнес развитие на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко

...
Директорът за бизнес развитие на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко
Коментари Харесай

Украйна: Северен поток 2 ще има необратими последици за Европа

Директорът за бизнес развиване на украинската компания „ Нафтогаз “ Юрий Витренко счита, че реализацията на плана „ Северен поток 2 “ ще докара до „ необратими последици “ за Европа и „ последователно ще унищожи конкуренцията на европейския пазар на газ “. Това оповестява „ Коммерсант “.

Витренко съобщи това в границите на конференция на тематика „ Руско-украинският газов спор и следствията за Западна Европа “.

Той особено напомни позицията на Германия по време на газовата рецесия сред Русия и Украйна от 2009 година

„ Нека бъдем почтени, Германия ни оказа напън, с цел да подпишем съглашението през 2009 година. Те нямаха предпочитание да вникнат в детайлите. Твърденията на Русия, че договорът дава отговор на европейските правила, бяха изцяло задоволителни за Германия. После обаче се оказа, че съглашението няма нищо общо с европейските правила, само че за Германия още веднъж нямаше проблеми “, цитира думите на Витренко пресслужбата на „ Нафтогаз “.

„ Северен поток 2 “ е очакван да бъде положен по дъното на Балтийско море, редом на „ Северен поток “. Украйна подлага на критика плана, тъй като счита, че неговата съществена цел е понижение на преноса на газ през украинска територия.

Миналата седмица Швеция издаде позволение за строителството на газопровода в шведската икономическа зона в Балтийско море. Единствената страна, която към момента не е издала сходно позволение, е Дания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР