Директорът на Централното разузнавателно управление и номиниран за държавен секретар

...
Директорът на Централното разузнавателно управление и номиниран за държавен секретар
Коментари Харесай

Шефът на ЦРУ се е срещнал с Ким Чен-ун в Пхенян

Директорът на Централното разследващо ръководство и номиниран за държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео е посетил скрито Пхенян за среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун през март.

Това оповестиха " Ройтерс " и " Вашингтон пост ", като цитираха източници от американската администрация. Помпео, който Тръмп предложи за идващ държавен секретар в средата на март, е най-високопоставеният представител на Съединени американски щати, срещал се с Ким, преди предстоящата среща сред него и американския президент Доналд Тръмп.

Това посещаване, в случай че бъде публично доказано, е контактът на най-високо ниво сред Съединени американски щати и Северна Корея от 2000 година насам (тогавашният държавен секретар, Мадлин Олбрайт, се среща с Ким Чен-ир, бащата на настоящия лидер). Според " Вашингтон пост " срещата е била осъществена малко след номинацията на Помпео за правоприемник на Рекс Тилърсън, а задачата е била да се приготвят диалозите сред Тръмп и Ким - първите в историята сред водачите на двете страни.

На среща с японския министър председател Шиндзо Абе през вчерашния ден Тръмп в това време сподели, че са извършени директни договаряния на " доста високо равнище ", без да навлиза в детайлности.

Той добави че историческите му диалози със севернокорейския водач би трябвало да се състоят " при започване на юни или преди този момент ", не посочи датата.

Във Флорида той сподели, че двете Кореи имат " благословията му " да договарят " за слагане на завършек на войната ". С това той загатна, че на срещата сред Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин може да се разиска възможен кротичък контракт, който да размени примирието, поставило завършек на военните дейности на полуострова през 1953 година

 Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт с предходния севернокорейски водач Ким Чен-ир през 2000 година
© Associated Press

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт с предходния севернокорейски водач Ким Чен-ир през 2000 година

Пет са местата, които се обмислят за осъществяване на срещата, посочи американският президент и добави, че тя ще е същинска опция " за уреждането на един международен проблем ". " Ще имаме договаряния с Ким доста скоро. Това евентуално ще стане при започване на юни или преди този момент, в случай че всичко върви добре ", съобщи той в частната си резиденция в Мар-а-лаго.

Тръмп обаче позволи опцията " не всичко да мине добре и тези договаряния да не се състоят ". " Бих желал да поздравя Доналд за куража " да одобри поканата на Ким Чен-ун за среща лице в лице, съобщи японският министър председател, представен от " Асошиейтед прес " и Българска телеграфна агенция. Той добави, че тактиката на Съединени американски щати и Япония да окажат " оптимален напън " върху Пхенян се е оказала сполучлива.

Някои анализатори считат, че задачата на Абе по време на това пътешестване е да убеди Съединени американски щати да не заобикалят Япония в разговора си със Северна Корея и да не се отклоняват от твърдия метод на Запада към Пхенян, написа Би Би Си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (713)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР